Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Veliko Târnovo

Jurnalul de Bord îl scriem în această săptămână din vecini. Mai precis, din Bulgaria. Este un loc excelent pentru o excursie cu mașina de o zi sau chiar pentru un city break.
Vorbim despre „Orașul Țarilor” – Veliko Târnovo (Велико Търново). Situat la aproximativ 180 de kilometri de București, de multe ori se poate ajunge mai simplu și rapid aici decât pe Valea Prahovei, iar bulgarii au intuit potențialul turistic așa că au investit în mod susținut în ultimii ani în regiune pentru a putea răspunde cât mai bine așteptărilor celor care aleg să viziteze capitala medievală a Bulgariei.

Orașul nu e prea mare. Așa că în două zile reușiți să bateți fără problem la pas cam tot ce e de vizitat. Centrul vechi este o încrengătură de străduțe, unele înguste care vă poartă într-un cadru plin de romantism printre casele din piatră și lem.

Merită vizitate Monumentul Asanilor și Galeria de Artă, Cetatea Tsarevets, Strada Gurko, aleea pietruită care urmează cursul râului Yantra și vă poartă printre case din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

Chiar dacă la unele magazine veți putea plăti cu euro și chiar cu lei, leva rămâne în cele mai multe cazuri varianta mai avantajoasă.

Dacă tot ajungeți în oraș și mai ales dacă faceți asta cu mașina, încercați la 20 km de Veliko Târnovo o vizită în satul Emen. Aici veți fi surprinși de peisajul aparte creat de canionul săpat de râul Negovanka. Întinsă pe doi km, poteca vă rezervă întâlniri cu poduri de lemn spectaculoase.

Tot în zona Veliko Târnovo mai aveți și alte surprize de descoperit, dar despre ele într-un alt jurnal de bord. La capitolul cheltuieli, costurile unui prânz sunt comparabile cu cele din țară, cazarea se învârte în jurul a 40 de euro pe noapte pentru o cameră dublă decentă, ar mai trebui să adăugați taxa de trecere a podului la ieșirea prin Giurgiu, Vignieta și combustibilul. Benzina și motorina sunt ușor mai ieftine în vecini.