Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Cea mai impresionantă cascadă din lume este în România – GALERIE FOTO

Până nu vine de tot frigul, scriem Jurnalul de Bord dintr-un loc din România devenit celebru în întreaga lume. Povestea internațională a căpătat amploare în urmă cu 6 ani, când site-ul The World Geography a pus pe primul loc în lista cu cele mai impresionante cascade din lume Cascada Bigăr din Caraș-Severin. Fotografiile cu o apă cristalină prelinsă peste stânci pline de vegetație au aprins imaginația multora.

Nu și a autorităților, care nu fac prea multe pentru a vă ajuta să ajungeți ușor aici… dar asta déjà este o altă poveste.

Cascada Bigăr mai este cunoscută și sub denumirea de Cascada Coronini.

Apa este bogată în calcar și se varsă în răul Miniș de pe un prag stâncos de circa 8 metri înălțime, acoperit cu mușchi, formând celebra cascadă.
Apa iese de sub o stâncă ce are o înălțime de peste 50 de metri. Iarna, țurțurii de gheață ai cascadei formează un adevărat Palat de Cleștar.

Cascada Bigăr se află pe teritoriul comunei Bozovici din judeţul Caraş-Severin, chiar la marginea DN57B. Cu aproximativ 200 de metri înainte de cascadă este o parcare public, însă destul de mică.

Dacă ați văzut online fotografiile care au înscris cascada în top, e bine să știți că fără Photoshop și condiții ideale de lumină le veți reproduce greu spre imposibil. Altfel, aerul curat vă învăluie, aveți la dispoziție o grotă și o zonă numai bună de explorat la pas iar pentru a face asta va trebui să plătiți și o taxă modică de acces. Aproape de acest loc, tot pe Valea Almăjului, la o distanţă de aproximativ 15 kilometri de Bozovici, aveți morile de apă de la Rudăria, un complex inclus în patrimoniul UNESCO, care la începutul anilor 2000 a fost restaurat de Muzeul “Astra” din Sibiu, pe bani europeni. Este cel mai mare parc cu mori de apă din România şi din sud-estul Europei, întinzându-se pe o distanţă de trei kilometri.
România e tare frumoasă și merită descoperită loc cu loc chiar și în explorări de câte un weekend.