Confidenţialitate

Jumătate dintre ghețarii lumii riscă să dispară în mai puțin de 80 de ani, pe fondul schimbărilor climatice

Jumătate dintre ghețarii lumii, mai ales cei de mici dimensiuni, riscă să dispară în mai puțin de 80 de ani din cauza schimbărilor climatice. Oamenii de știință spun însă că alți ghețari încă mai pot fi salvați dacă guvernele lumii ajung la un acord pentru limitarea încălzirii globale.

Un studiu publicat în prestigioasa revistă Science, oferă cele mai precise proiecţii de până acum cu privire la viitorul a aproximativ 215.000 de gheţari din întreaga lume.

Autorii cercetării analizează mai mai multe scenarii.

Dacă temperatura globală nu va crește cu mai mult de 1.5 grade celsius peste valorile din era preindustrială, atunci 49% dintre gheţarii lumii vor dispărea până în 2100, iar nivelul mărilor va creşte cu aproximativ 9 centimetri.

În cel mai sumbru scenariu, când creşterea temperaturii ajunge la 4 grade, ar dispărea 83% dintre gheţari, fiind afectați inclusiv cei mai mari dintre ei, din Alaska, iar nivelul mărilor va urca cu 15 centimetri.

Poate nu pare mult de la 9 la 15 dar cu cât e mai mare nivelul, cu atât mai puternice vor fi inundațiile și furtunile, explică oamenii de știință.

Dispariţia gheţarilor va avea consecinţe şi asupra resurselor de apă. Vara, când este cald și secetă, ghețarii sunt un important rezervor de apă pentru aproximativ 2 miliarde de oameni.

Foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Sănătății anunță stare de alertă epidemică: Maximul va fi atins între 15 ianuarie-10 februarie. Recomandăm purtarea măștii în școli | VIDEO