Confidenţialitate

Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: Normalitate, succes și copii morți

●În România sunt valabile două legi octanice organice, legile nescăderii:

1. Orice ar face prețul mondial al butoiului de petrol, prețul la pompele de pe la noi al benzinei și motorinei nu scade neam, poate doar să crească.

2. Oricât de mult ar fi pompat prețul la pompă, traficul auto pe teritoriul României n-o să scadă.

●Agenția rusă Interfax informează: întrebat despre starea emoțională a lui Putin, purtătorul de cuvânt Peskov a răspuns exact așa: „Starea emoțională a președintelui este normală”. E primul adevăr ieșit din Kremlin prin puhoiul de minciuni. Da, starea emoțională a lui V. Putin e normală, adică e combinația zilnică de cruzime rece cu nemernicie aburindă și apetit de mâncător de copii.

Același Putin a zis că îl admiră pe Petru cel Mare, și ar vrea să fie și el așa ceva. Până la Petru, însă, casapul din Kremlin are șanse mari să-l egaleze pe Ivan cel Groaznic. Să rămână în istorie ca Vladimir cel Groaznic. V. Putin a declarat: „Operațiunea militară specială din Ukraina e un succes”.

●„Instanța este foarte conștientă de amploarea tragediei umane care are loc în Ucraina. Curtea este profund îngrijorată de utilizarea forței de către Federația Rusă, care ridică probleme foarte grave de drept internațional”, a spus președintele Curții Internaționale de Justiție, Joan Donoghue. Apoi, Curtea a adoptat decizia: „Federația rusă va suspenda imediat operațiunile militare începute pe 24 februarie pe teritoriul Ucrainei”. Votul nu a fost în unanimitate, 13 judecători au fost Pentru, 2 Contra: rusul Gevorgian și o femeie. O femeie a votat împotriva opririi bombardamentelor asupra maternităților, școlilor, grădinițelor, spitalelor, pentru mascrarea în continuare a femeilor și copiilor. Judecătoarea se numește Xue Hanqin. Din ce țară o fi?

●Jurnalista Marina Ovsiannikova, protestând în direct, la televiziunea de stat, împotriva agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, a aprins o lumină în bezna presei mincinoase, servitoare a propagandei Kremlinului. Sau, poate, o lumânare în amintirea jurnalistei Anna Politkovskaia, omorâtă cu două gloanțe în piept și unul în cap după criticile la adresa lui Putin și șefului măcelarilor ceceni, Ramzan Kadîrov.

Credeți că există și în România vreo televiziune la care ar trebui să apară, în spatele vorbeților de pe ecran, cineva cu un carton pe care să scrie: „Aici se minte într-o veselie!”?

●„Indicele global al prețurilor la produsele alimentare este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată”, anunță secretarul general ONU, Antonio Guterres. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita prăbușirea sistemului alimentar mondial și un uragan al foametei”, a avertizat Guterres.

Întrebare: În România devastată de uraganul foametei, ar fi posibil ca oamenii să se mănânce unii pe alții?

Cristian Tudor Popescu la Judecata de Joi, în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.