Confidenţialitate

Judecata de Joi, cu Cristian Tudor Popescu: Magyar nu e vinovată

Prinzându-i cu pantalonii în vine, președintele Iohannis a expediat PSD-ului un șut în testicule. Acesta e rezumatul peripeției autonomiei secuiești în Parlamentul României.

Președintele Camerei Deputaților și al PSD, M. Ciolacu, s-a dovedit mai degrabă tembel decât trădător de țară. A lăsat să ticăie bomba murdară plantată regulat de udemeriști ca să fie dezamorsată, dar să arate că se află și ei în treabă. A lăsat-o, de altfel, toată deputățimea din Cameră, în cap cu PSD.

Domnul Ciolacu poate să se jure că n-a vrut să vândă Ardealul, dar nu poate s-o facă în numele PSD, partid cu cazier în ce privește înțelegerile antinaționale cu UDMR – dacă ar fi să ne amintim doar declararea zilei de 15 martie Zi Națională a maghiarilor din România, la paritate cu 1 decembrie. Și e ridicol ca un șef PSD să-l dea pe CV Tudor drept exemplu de xenofobie și minciună: „Cornel” a fost amicul de suflet al pesediștilor de-a lungul vremii, iar ciracii lui au transformat în anii din urmă PSD într-un PRM cârdășit cu UDMR.

Ceea ce nu face mai puțin stridente și politicianiste declarațiile domnului Iohannis. Cel mai puțin spre deloc îmi place zicerea disprețuitor-acuzatoare în maghiară la adresa PSD. „Jó napot kívánok, Pésede!” face din limba maghiară marca trădării de țară – v-ați dat cu ungurii, nu mai înțelegeți românește!

Cum ar fi să i se răspundă președintelui, la întrebarea pusă de domnia sa, „Jó napot, Ciolacu (Bună ziua, Ciolacu), oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri?”, cam așa:

Gutu-te-n tag, Iohannis, oare ce v-a promis Șparanghela Merkel în schimbul românilor sclavagiți la arbait în Germania?”.

Limba maghiară e frumoasă și curată. Limba germană e frumoasă și curată. Așa este și limba română, așa sunt toate limbile Pământului. Dacă aș mai avea o viață, le-aș învăța cu drag pe toate. Limba unui popor nu e vinovată pentru felul în care o schingiuiesc și o spurcă gurile politicienilor.

Folosind limba maghiară ca noroi de dat în adversari, jigniți limba română și bunul simț al românilor, domnule președinte!

P.S.

În vreme ce încăierarea politică între guvizi se reia în forță de unde au lăsat-o covizii, 15 mai vine spre noi cu mai mulți morți și mai mulți săraci pe zi. Luminița de la capătul tunelului, să nu fie o lumânare…

Cristian Tudor Popescu la Judecata de Joi, în Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.