JO Soci: Rachete si agenti speciali, in munti

Poliţişti, militari şi agenţi speciali veghează la buna desfăşurare a Jocurilor Olimpice de la Soci

Persoane în ţinută de camuflaj şi rachetele apărării antiaeriene creează un decor extrem de securizat printre brazii şi pistele de schi acoperite de zăpadă.

Jurnalistii de la France Presse au observat o baterie de rachete şi un radar, amplasate în corturi militare, la aproximativ 1.000 de metri altitudine, lângă staţiunea Laura, proprietatea companiei Gazprom şi locul unde au loc competiţiile de schi fond şi biatlon.

Instalaţiile militare nu sar însă în ochii spectatorilor care folosesc telecabinele pentru a asista la evenimentele sportive.

Cei care le observă nu ezită să imortalizeze scena cu telefoanele smartphone sau cu tablete.

La câteva sute de metri de complexul de biatlon, sunt vizibili câţiva militari si un camion cu însemnele FSB, dar ‘sunt mult mai mulţi militari ascunşi în munţi’, povesteşte un angajat al unei companii publice ruse.

De altfel, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunţat încă de la sfârşitul anului trecut că noul sistem de rachetă sol-aer Pantsir-S, destinat să apere obiectivele militare şi civile va fi mobilizat la Soci.

La rândul lor, poliţiştii trimişi în munţi supraveghează traficul pe singura şosea care duce la Rosa Khutor, unde au loc probele de schi alpin şi snowboard.

Amintim, măsuri de securitate fără precedent au fost luate pentru a asigura securitatea competitiei sportive. Circulaţia pe drumurile din apropiere de Soci a fost restricţionată şi supravegheată înca din 7 ianuarie, cu o lună înainte de începerea Jocurilor Olimpice.

Pentru a avea acces la bazele olimpice, orice vizitator trebuie să se supună unor controale mai dure chiar decât verificările din aeroporturi. Poliţiştii care le fac poartă uniforme de culoare mov, asemenea organizatorilor.