JO Soci: Deschiderea oficiala, deseara

44 sefi de stat si de Guvern din 44 de tari sunt invitati

De obicei, detalii privind un asemenea eveniment sunt ținute secrete, iar Soci nu se abate de la regulă.

Ceea ce se știe în mod sigur este că ceremonia va fi centrată pe istoria şi cultura Rusiei, cu puternice conotaţii politice şi diplomatice.

La festivitățile din această seară și-au confirmat prezenţa şefi de stat şi de guvern din 44 de ţări ale lumii, printre care și premierul Victor Ponta.

Condițiile de securitate sunt sporite în zona stațiunii Soci – gazda evenimentului sportiv. Grupările rebele din Caucaz au amenințat cu atacuri teroriste.

Cele două ore și jumătate ale spectacolului de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci au fost împărţite în trei acte: Rusia medievală, Imperiul și secolul XX. Vor fi aduse omagii oraşelor Kostroma, Sankt Petersburg şi Moscova. Nu vor fi uitate nici balurile imperiale şi Reconstrucţia.

Corul Poliţiei Ruse a pregătit și o surpriză – va interpreta melodia ‘Get Lucky’, a trupei franceze Daft Punk.

Defilarea atleţilor va avea loc în costume oficiale. Cele mai speciale se anunță a fi cele ale germanilor și americanilor.

După călătoria de 65 de mii de kilometri, flacăra olimpică va ajunge la Jocurile Olimpice de la Soci. Pe parcursul drumului din Grecia până în Rusia flacăra olimpică s-a stins de 44 de ori.

Vladimit Putin va fi gazdă pentru 44 de lideri mondiali, printre care secretarul general ONU, Ban Ki-moon, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan, dar și Victor Ponta.

La Jocurile Olimpice de la Soci sunt așteptați aproximativ 400 de mii de spectatori.