Jean Castex, propus premier al Franței | AUDIO

Jean Castex a fost însărcinat cu formarea noului guvern de la Paris, a anunțat Palatul Elysee. El îl va înlocui pe Edouard Philippe, care și-a dat demisia vineri dimineață,  în contextul în care era așteptată o remaniere guvernamentală cerută de președintele Emmanuel Macron.

Premierul desemnat este un funcționar public destul de putin cunoscut publicului. Împreuna cu Edouard Phillippe, Jean Castex a pus în aplicare ridicarea treptată a restricţiilor impuse din cauza epidemiei Covid-19.

În vârstă de 55 de ani, primar în departamentul Pyrénées-Orientales din sudul Franței, Jean Castex a fost secretar general adjunct la Palatul Élysée din 2010 şi până la sfârşitul mandatului lui Nicolas Sarkozy.

Potrivit Reuters, președintele Macron încearcă o reorganizare a guvernului în speranța că va recâștiga încrederea electoratului, mai ales dupa infringerea usturatoare suferita de partidul său la alegerile locale de duminica trecută.

Înlocuirea lui Edouard Philippe ar putea fi și un joc politic pentru Macron, în condițiile în care premierul este mai popular în rândul publicului decât președintele și i-ar putea fi rival la următoarele alegeri prezidențiale din 2022, spun analiștii.

Recent, premierul demisionar Edouard Phillipe a câștigat primăria orașului Le Havre.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS