Izolați în România: Izolat de bunăvoie

Gabi trăia în Bucureşti, avea un serviciu şi-şi întemeiase o familie. S-a trezit într-o dimineaţă cu gândul să plece la Cheia. După prima noapte dormită în cort, în cătunul Cheia, unde ajungi mergând prin apă, a înţeles că locul lui e aici. A cumpărat pământ şi şi-a adus o casă tradiţională din Alba. Cu soţia şi doi copii, se bucură în fiecare clipă a unei zile de părţile bune ale izolării.

După cinci ani în mijlocul naturii nu regretă nicio clipă că trăieşte o nouă viaţă aici. Nu i se mai pare greu nici măcar căratul alimentelor prin Cheile Râmeţului. Povestea lui este una dintre cele pe care seria ”Izolați în România”, de la TVR 1, le urmărește în episodul 9, care urmează să fie difuzat luni.

Seria Izolaţi în România are în total 12 episoade a câte 25 minute, filmate în fiecare lună a anului trecut, şi poate fi urmărită lunea, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

Dite Dinesz, omul din spatele proiectului „Izolaţi în România”

Dite Dinesz, omul din spatele proiectului „Izolaţi în România”, vorbește la Europa FM despre cum a pornit în căutarea comunităților izolate din România și modul de viață al celor care trăiesc la distanță de lumea modernă. Anul trecut, echipa postului public a revenit, după 10 ani, în locurile izolate pentru a putea face o comparație a modului în care s-au dezvoltat.

Dite Dinesz, de la TVR Timișoara, a urcat de trei ori în cătunele în care nu există medic, cimitir, preot, şcoală. Prima dată în 2006, când a filmat pentru Campania „Izolaţi în România” şi a descoperit Prisecina, Cracul Mare, Cracul Teiului şi Dobraia.

A doua oară, în 2011, când, după Campania „Fii pelerin!”, s-au strâns 2 tone de alimente, care au fost urcate în munte cu 40 de cai. Şi ultimă dată în 2014, la alegerile prezidenţiale, când a filmat cum s-au strâns cele 86 de voturi din Ineleț. În 2016 a revenit în locurile izolate din Alba, Maramureș, Caraș-Severin, Bistrișa-Năsăud, Tulcea ,Vrancea, Buzău, Neamț, Mehedinși și Suceava.

Omul de milioane Dite Dinesz își spune povestea la Europa FM chiar de Paște, o zi specială pentru minunile care se pot petrece în viața fiecăruia dintre noi și pe care le putem provoca, uneori atât de simplu, pentru alții.

Câteva dintre cadrele surprinse de Dite Dinesz și operatorul Marius Danci în zonele izolate ale României le puteți vedea, în premieră, în interviul video.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS