Izolați în România: Casa de Piatră din Munţii Apuseni – GALERIE FOTO

Timp de un an de zile, o echipă a postului public de televiziune a căutat să descopere poveștile din locurile izolate din România care sunt încă locuite. Experiența echipei TVR a fost documentată într-o serie de reportaje, filmate în fiecare lună a anului 2016, care va putea fi vizionată începând de luni, 17 aprilie, la TVR 1 şi pe TVR+.

Dite Dinesz, de la TVR Timișoara, a urcat de trei ori în cătunele în care nu există medic, cimitir, preot, şcoală. Prima dată în 2006, când a filmat pentru Campania „Izolaţi în România” şi a descoperit Prisecina, Cracul Mare, Cracul Teiului şi Dobraia. A doua oară, în 2011, când, după Campania „Fii pelerin!”, s-au strâns 2 tone de alimente, care au fost urcate în munte cu 40 de cai. Şi ultimă dată în 2014, la alegerile prezidenţiale, când a filmat cum s-au strâns cele 86 de voturi din Ineleț. În 2016 a revenit în locurile izolate din Alba, Maramureș, Caraș-Severin, Bistrișa-Năsăud, Tulcea ,Vrancea, Buzău, Neamț, Mehedinși și Suceava.

”Am fost în 2006 în cătunul Casa de Piatră din Munţii Apuseni, noaptea am fost prinşi de avalanşe, în timp ce coboram muntele.

După 10 ani, ne-am reîntors să-i căutăm pe moţii din Munţii Apuseni, la fel de neajutoraţi, nu mai aşteaptă nici un ajutor, dar sunt conştienţi că sunt tot mai puţini, şi că moţii ce trăiau în munte vor deveni, peste alţi 10 ani, o poveste.

La şcoala din Sfortea mai sunt 4 copii, dar învăţătorul urcă în fiecare zi la ei. Singurul copil din Huzureşti, merge în fiecare zi 2 ore pe o potecă la şcoala din Gârda. Acolo unde ne aşteptam să găsim doar pădure, am întâlnit-o pe Agaftea, o bătrână care ne-a spus că e de demult pe lume, dar că nu există trai mai bun ca al ei.
După 10 ani, ne-am întors pe acelaşi drum. Nu s-a schimbat nimic. Doar pădurea ia locul caselor în care nu mai locuieşte nimeni”, povestește Dite Dinesz pentru Europa FM.

În premieră, înaintea difuzării la TV, pe europafm.ro vă prezentăm câteva dintre cadrele surprinse de Dite Dinesz și operatorul Marius Danci în zonele izolate ale României.

Seria Izolaţi în România are 12 episoade a câte 25 minute, filmate în fiecare lună a anului trecut, şi va putea fi urmărită lunea, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS