Confidenţialitate

Văduva lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaya, se va întâlni astăzi la Bruxelles cu miniştrii de externe ai statelor UE | AUDIO

Văduva lui Aleksei Navalnîi – Iulia Navalnaya – se va întâlni astăzi cu miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene, la Bruxelles. Anunțul a fost făcut de şeful diplomaţiei europene. Între timp, au apărut noi informații: Trupul neînsufleţit al lui Aleksei Navalnîi s-ar afla la un spital din nordul Siberiei, scrie Novaia Gazeta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Miniştrii din UE vor trimite un puternic mesaj de susţinere a luptătorilor pentru libertate din Rusia şi vor onora memoria lui Aleksei Navalnîi”, a  scris duminică pe reteaua X şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Iulia Navalnaya, care nu şi-a mai văzut de doi ani soţul, a declarat că ea îl consideră pe preşedintele rus Vladimir Putin „personal responsabil” de moartea lui şi a îndemnat comunitatea internaţională să se unească pentru a învinge „acest regim terifiant”.

În 2020, Iulia Navalnaya a reuşit să-l scoată pe soţul său din Rusia în timp ce el se afla în comă în Siberia, victima unei otrăviri. Ea s-a aflat alături de Aleksei Navalnîi atunci când el s-a întors din Germania în Rusia, unde a fost arestat.

Aleksei Navalnîi era cel mai marcant reprezentant al opoziţiei în Rusia. O sursă a cotidianului independent de limbă rusă Novaia Gazeta susține că pe corpul disidentului care ar fi acum la un spital din nordul Siberiei ar fi fost văzute vânătăi.

Înainte de a muri, Aleksei Navalnîi fusese adesea trimis câte 15 zile la izolare. Printre motivele pentru care fusese sancționat: nu curățase bine curtea sau nu își încheiase un nasture, spun apropiații săi.

Între timp, un deținut aflat în același penitenciar susține că disidentul rus ar fi murit cu o zi mai devreme decât s-a anunțat oficial.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sute de rețineri în Rusia, după ce mai multe persoane au participat  la activităţi de omagiere a memoriei opozantului Alexsei Navalnîi | VIDEO