Confidenţialitate

Italia: Proteste pașnice față de obligativitatea certificatului sanitar la locul de muncă

Mii de contestatari ai certificatului sanitar, devenit obligatoriu în Italia la locul de muncă, atât în sectorul public cât şi în cel privat, s-au mobilizat în întreaga ţară, vineri, blocând intrarea în porturi sau depozite, dar fără incidente majore, spre deosebire de violenţele din weekendul trecut, relatează Agerpres, citând AFP.

Numai câteva perturbări au fost consemnate în primele ore ale zilei, în sectorul transporturilor şi logisticii, în care până la 40% din angajaţi nu sunt vaccinaţi anti-Covid.

Asigurările sociale au remarcat în jurul prânzului o creştere cu 23% a cererilor de concediu medical faţă de vinerea trecută.

Pentru a încuraja vaccinarea, guvernul condus de Mario Draghi a impus obligativitatea certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă. Angajaţii care nu se conformează acestei reguli sunt consideraţi absenţi de la serviciu şi pasibili de o amendă de 1.500 de euro. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.

Instituit în august pentru accesul în interiorul restaurantelor sau în muzee, printre alte spaţii, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-Covid, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Prima ţară europeană atinsă de pandemie în februarie 2020, Italia a plătit un preţ scump, cu peste 130.000 de morţi. Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar acum în Italia peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă şi 85% cel puţin cu prima doză.

Campania de vaccinare şi menţinerea unor restricţii antiepidemice permit Italiei să ţină oarecum sub control pandemia, vineri înregistrând 2.732 de noi cazuri de Covid şi 42 de decese asociate acestei boli.