ITALIA: Premierul Conte, chestionat de procurori despre gestionarea epidemiei

Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a fost audiat vineri cu privire la modul în care a fost gestionată epidemia de COVID-19, în cadrul unei anchete ce priveşte întârzierea cu care au fost declarate „zone roşii” două localităţi din provincia Bergamo, Nembro şi Alzano Lombardo, în timp ce epidemia era în plină extindere.

Mai mulți doctori și virusologi susțin că întârzierea cu două săptămâni a impunerii stării de urgență în cele două orașe a contribuit la răspândirea rapidă a virusului în provincia Bergamo, unde rata deceselor în luna martie a crescut cu 571% fața de media ultimilor cinci ani, potrivit Euronews.

Magistratul care l-a anchetat pe premierul Italian, Maria Cristina Rota, a declarat că premierul, dar și miniștrii de Interne și cel al Sănătații au fost anchetati în calitate de martori, nu de suspecți.

Parchetul din Bergamo, oraş martir din Lombardia şi epicentrul epidemiei care a făcut peste 34.000 de morţi în Italia, desfăşoară mai multe anchete distincte în legătură cu această tragedie.

Cea mai mediatizată în ultimele zile este cea referitoare la întârzierea cu care a fost declarată „zonă roşie” în localităţile Nembro şi Alzano Lombardo, afectate în mod deosebit de epidemie.

Primele „zone roşii” au fost stabilite la sfârşitul lui februarie, la decizia guvernului italian, şi au vizat în jur de zece localităţi lombarde, printre care Codogno, unde a fost depistat „pacientul numărul unu”.

La începutul lunii martie, epidemia a continuat să se propage, cu două focare mai importante, în Nembro şi Alzano, din provincia Bergamo.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS