ITALIA: Masiv protest antiguvernamental pe străzile Romei

Zeci de mii de oameni au manifestat pe străzile Romei, sâmbătă, împotriva guvernului populist al Italiei, potrivit Agerpres.

Mai multe sindicate au făcut apel la organizarea acestui protest pentru a atrage atenţia asupra inegalităţii, şomajului şi rasismului sub conducerea actualului executiv de la Roma, ajuns la putere anul trecut.

„Guvernul trebuie să iasă din realitatea sa virtuală şi să intre în lumea reală”, a declarat Annamaria Furlan, şefa Confederaţiei Sindicatelor Muncitoreşti Cisl. „Ţara trebuie să fie unită, nu divizată”, a spus la rândul său Maurizio Landini, din partea Confederaţiei Generale Italiene a Muncii Cgil.

Autorităţile nu au publicat cifre oficiale privind participarea la miting, dar presa locală a relatat că la proteste ar fi luat parte până la 200.000 de oameni.

Guvernul populist al Italiei – format din Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi Liga, de extremă dreapta – a iritat populaţia cu politicile sale antiimigraţie şi cu alte decizii controversate.

Franța a anunţat, joi, că îşi rechemă ambasadorul din Italia pentru “consultări”. Cu o zi înainte, vicepremierul italian Luigi Di Maio a discutat cu reprezentanți ai ”Vestelor galbene”, cărora le-a cerut să nu renunţe la protestele faţă de guvernul de la Paris.

Ministerul francez de Externe a calificat gestul drept “sfidător”, “un atac fără precedent din partea Romei”.

Potrivit Le Monde, este cea mai gravă criză diplomatică dintre cele două țări vecine și aliate de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Politician anti-sistem, Luigi Di Maio este cunoscut pentru punctele sale de vedere controversate. În octombrie 2018, vicepremierul italian acuza Uniunea Europeană de “terorism fiscal”, întrucât Bruxelles-ul nu a acceptat proiectul de buget al executivului de la Roma.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS