Confidenţialitate

Italia este prima țară care va interzice carnea produsă în laborator

Ca să protejeze cultura tradițională a industriei alimentare, guvernul de la Roma susține un proiect legislativ prin care se opune și altor alimente sintetice. În plus, va interzice și ajutorulu financiar pentru afaceri bazate pe alimentația de laborator, iar amenzile prevăzute sunt uriașe. 

Propunerea legislativă nu vizează doar carnea de laborator, ci și produsele obţinute din clonarea celulelor stem extrase de la animale, precum peştele şi ouăle sintetice. Ar urma să fie interzisă în Italia chiar și carnea obţinută din înlocuitori de plante.

Dacă documentul va fi aprobat, Italia nu va permite nici contribuţii, finanţări, plăți ori facilităţi plătite de stat, de organisme publice ori Uniunea Europeană pentru afacerile în domniul alimentației artificiale.

Cei care nu vor respecta regulile vor risca închiderea producției de la 1 unul la 3 ani. Sunt prevăzute și amenzi de până la 60.000 de euro.

Proiectul de lege din Italia vine în condițiile în care alimentele sintetice au fost aprobate pe piața americană la sfârșitul anului trecut, iar anul acesta oficialii Comisiei Europene au lăsat să se înțeleagă că ar putea reglementa în curând comercializarea „alimentelor noi” și de laborator, de la cele pe bază de făină de insecte și până la cele consumate în mod tradițional în afara Europei.

Asociațiile fermierilor italieni au lăudat decizia guvernului, care este însă criticată de organizațiile pentru bunăstarea animalelor.

Potrivit acestora din urmă, carnea produsă în laborator este o soluție și pentru protejarea mediului și reducerea emisiilor de carbon.

Foto: Shutterstock

Citește și: Viitorul automobilelor, după ce UE a interzis vânzarea mașinilor pe combustibili fosili din 2035. Mircea Meșter, autocritica.ro: „eFuel va costa mai mult ca benzina”