Istoria trupei Direcţia 5 – VIDEO

Trupa Direcţia 5 a luat fiinţă în anul 1991, la Bucureşti. Membrii componenţi din acea vreme, Marian Ionescu, chitară bass, pian şi compozitor, Dragoș Bădoi la voce, Cătălin Onoiu la clape, Florin Ionescu la tobe, voce, Răzvan Mirică la chitară, voce şi Vlaicu Giurgea la chitară, au lansat albumul de debut albumul „La vulturul de mare cu peştele în ghiare”, în 1992.

În iunie 1992, Directia 5 a cântat în cadrul festivalul „Orfeul de Aur” din Bulgaria, iar în octombrie a prezentat două piese noi la festivalul de la Bregenz, Austria, unde a obtinut premiul II, înregistrarile live fiind transmise de MTV.

În 1992, vocalistul Dragoș Bădoi este înlocuit pentru scurt timp de Cristian Roman, urmat apoi de Toni Șeicărescu cu care lansează, în 1993, discul „Seducție”. Albumul de șapte piese este bine primit de public, piese ca ”Seducție”, ”Bogdan Barosanu”, ”Texaco”, ”Street fighting boys”, ”Scufița roșie”, ”Vrăjitoarea”, devenind hituri. Piesa „Seducție” are videoclip difuzat pe MTV, MCM, TVE.

Pe 17 decembrie 1993, Teatrul ”Ion Creangă” din Capitală a găzduit concertul trupei cu titlul „In Di Anka”, iar materialul audio rezultat a fost folosit în editarea albumului „In Di Anka Live — The Best Of Direcția 5”. Din materialul video s-au montat videoclipurile „In Di Anka” și „Pakistan”.

În anii 1991 şi 1992, Direcția 5 a participat la 4 ediții ale festivalului internațional Rock București și este singurul grup românesc care a participat la faza finală a Festivalului „ROCK A L’EST”.

În aprilie 1994 a fost lansat albumul „Pantofi de lac” produs de o societate româno-belgiană lansarea având loc în aceeași perioadă în România, Belgia și Luxemburg.

Tot în 1994, chitaristul Vlaicu Giurgea părăsește trupa, ca și Toni Șeicărescu, acesta din urmă fiind înlocuit de Gabi ”Guriță” Nicolau de la Krypton. Trupa concertează pe litoral, cu Gabi ”Guriță” Nicolau ca solist vocal, pe perioada verii, în turneul Marlboro Music, și la festivalul ”Cerbul de Aur” în luna septembrie, dar participă și la Festivalul ROCK POP de la Bratislava, Slovacia și la Festivalul „Merce de la Barcelona”.

În paralel, Direcţia 5 au început colaborarea cu Loredana Groza, lansând sub titulatura „Loredana şi Direcţia 5” mai multe piese, printre care “Un film despre noi”, “Nostalgia” sau “Cred că eşti extrem de delicată”.

În mai 1998, după o pauză discografică de patru ani, Direcția 5 a revenit cu un nou single, „Altul mai bun”, urmat de albumul „Superstar” în 1999, în componența: Marian Ionescu (bass), Marius Keseri (tobe), Nicu Damalan (chitară) și Cristi Enache (voce).

În anul 2000, Direcţia 5 lansează albumul „Cântece noi cu Direcția 5” care i-a readus din nou în topurile românești. Albumul conține 11 piese și un „cadou din partea grupului”, piesa „Te voi aștepta”. Primul extras de pe album a fost „Dacă ai ști”, o baladă rock care a fost un adevărat hit. Cu aceasta, Direcția 5 a obținut locul al lll-lea la Festivalul Mamaia 2000, la secțiunea Rock.

Membrii trupei fac parte dintre puținii artiști români care au reușit performanța de a avea cinci single-uri de pe același album, şi anume „Dacă ai ști”, „Poți să visezi”, „Am nevoie de tine”, „Lângă mine” și „Obsesia”, lansând videoclipuri pentru fiecare dintre ele.

Pe 29 august 2001, după ce au lansat single-ul „Ești stilul meu”,  trupa urca pe scena festivalului „Cerbul de Aur” pentru un recital impresionant. La gala laureaților, Cristi Enache a interpretat alături de canadianul Devon Niko (câștigător al unei ediții anterioare a Cerbului) piesa „Lisabona”. Devon a preluat melodia celor de la Direcția 5 și a înregistrat-o pe unul dintre discurile sale.

În 2002 apar albumele „Duete”, „De 10 ani — Vol. 1”, „De 10 ani — Vol. 2”, iar un an mai târziu apare DVD-ul „Cu nimeni nu te-aș înlocui”.

În 2004 scot albumul „Promisiuni”, iar în 2005, „O zi de primăvară”. Anul 2006 este din nou un an rodnic pentru Direcția 5, discografia trupei îmbogățindu-se cu „Satisfacție — Live”, „Satisfacție — Live” (DVD) și „Ambiental”.

În următoarea perioadă, trupa scoate albume în fiecare an: 2007 „Impresii personale”, 2008  „Ambiental cosmic” și „Aniversare”, 2009 „Emoție” și „Live în studio”, 2010 „Declarație de dragoste”, 2010 „Romantic”.

În același timp, concertele de Ziua Îndrăgostiților încep să devină o tradiție pentru trupă, iar fiul lui Marian Ionescu, Carmin, începe să cânte la bass în locul tatălui său, care trece la clape. De asemenea, se reîntoarce în trupă Toni Șeicărescu. Toni a lipsit o perioadă din trupă, când a fost solist vocal la Iris, dar apoi a revenit.

În 28 martie 2014, trupa a susținut un concert extraordinar, în care a lansat noul single ”De ce iubim”, ilustrat și de un videoclip inedit. În prezent componența Direcția 5 este Marian Ionescu (clape), Carmin Ionescu (bass), Cristi Enache (voce), Toni Șeicărescu (backing vocal), Nicu Damalan (chitară), Marius Keseri (tobe).

Cel mai recent album al trupei, “Te iubesc” a fost lansat pe 20 noiembrie la Sala Palatului, în cadrul unui concert susţinut împreună cu Orchestra Simfonică Bucureşti.