Israelul acuză SUA că a conspirat împotriva sa, adoptând o rezoluție istorică a ONU

Consiliul de Securitate ONU a adoptat aseară, o rezoluţie istorică prin care se cere suspendarea activităţilor israeliene de colonizare în Cisiordania. Israelul, prin vocea premierului Benjamin Netanyahu, acuză  Statele Unite au conspirat împotriva Israelului, permitând adoptarea de către Consiliul de Securitate a rezoluţiei anticolonizare.

Administraţia Barack Obama nu doar că a eşuat în protejarea Israelului în disputa cu clica de la ONU, ci a şi conspirat cu ei în culise”, a transmis în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, potrivit cotidianului Haaretz, Biroul premierului Israelului.

„Israelul respinge această rezoluţie ONU antiisraeliană demnă de dispreţ şi nu i se va conforma. Israelul aşteaptă să colaboreze cu preşedintele Donald Trump şi cu toţi prietenii din Congresul SUA, republicani şi democraţi, pentru a anula efectele negative ale acestei rezoluţii absurde”, a precizat Biroul premierului israelian.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, ceruse Administraţiei Barack Obama să blocheze prin veto, la Consiliul de Securitate ONU, proiectul de rezoluţie anticolonizare.

Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, s-au abţinut de la vot.

Actualul secretarul de Stat american, John Kerry, explică: rezoluţia condamnă în mod corect „acţiunile de instigare şi activităţile de colonizare”. Kerry a îndemnat atât Israelul, cât şi Autoritatea Palestiniană să relanseze negocierile în sensul soluţiei coexistenţei a două state, israelian şi palestinian. La rândul său, Samantha Power, ambasadorul american la ONU, a explicat decizia de a se abţine de la vot: „Activităţile israeliene de colonizare subminează grav securitatea Israelului; este o decizie compatibilă cu linia politică a Statelor Unite, care transmit de aproape cinci decenii că activităţile de colonizare publice şi private trebuie să înceteze”.

În mod previzibil, secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, şi Autoritatea Palestiniană au salutat rezoluţia anticolonizare.

Între timp, viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, susține poziția premierului israelian și a avertizat că lucrurile se vor schimba la ONU după începerea mandatului său, în ianuarie. Într-un mesaj pe  Twitter, el a spus că „la ONU, lucrurile vor fi diferite după 20 ianuarie”. „Rezoluţia dezbătută la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite referitoare la Israel trebuie blocată prin veto. Aşa cum Statele Unite susţin de mult timp, pacea dintre israelieni şi palestinieni se va realiza doar prin negocieri directe între părţi, nu prin impunerea unor condiţii de către Naţiunile Unite. Actuala situaţie plasează Israelul într-o poziţie delicată în negocieri şi este extrem de nedreaptă pentru toţi israelienii”, a spus președintele ales al SUA, pe Facebook și Twitter.

CE ÎNSEAMNĂ REZOLUȚIA ONU

Rezoluţia arată că toate coloniile evreieşti de pe teritoriile palestiniene ocupate după anul 1967, inclusiv din Ierusalimul de Est, nu au „nicio validitate legală”. Rezoluţia cere încetarea „tuturor activităţilor israeliene de colonizare”, argumentând că măsura este „esenţială pentru menţinerea soluţiei coexistenţei a două state”. Potrivit rezoluţiei, toate activităţile israeliene de colonizare sunt „încălcări flagrante” ale reglementărilor internaţionale.

Egiptul prezentase în Consiliul de Securitate ONU un proiect de rezoluţie care prevede încetarea activităţilor israeliene de colonizare în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, zone revendicate de Autoritatea Palestiniană.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS