Confidenţialitate

Israel: Proteste în stradă după ce premierul Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării pentru că s-a opus reformării sistemului judiciar | VIDEO

În Israel, mii de manifestanţi au ieșit în stradă după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării. Se întâmplă după ce ministrul s-a pronunțat împotriva planurilor controversate de reformare a sistemului judiciar, pe care opoziția dar și oamenii care protestează de mai multe săptămâni, le contestă. Statele Unite s-au declarat duminică „profund îngrijorate” de situaţia din Israel.

După anunţul demiterii ministrului Apărării, care ceruse „o pauză de o lună în procesul controversat de reformă judiciară dorită de guvern”, mii de manifestanţi au ieşit pe străzi.

Ei s-au îndreptat spre centrul orașului Tel Aviv, epicentrul demonstraţiilor care au loc în fiecare săptămână de la prezentarea în ianuarie de către guvern a controversatului proiect de reformă.

La Tel Aviv, protestatarii au incendiat cauciucuri, a declarat poliţia într-un comunicat. O jurnalistă AFP transmitea că protestatarii au ars o canapea şi, în alte locuri, lemne. Potrivit acesteia, o mulţime uriaşă a ieşit pe străzile din Tel Aviv, iar demonstranţii au blocat principala autostradă care traversează oraşul.

Alte mitinguri spontane au avut loc în apropierea reşedinţei premierului din Ierusalim, precum şi în alte oraşe din ţară .

Administrația de la Washington s-a declarat duminică „profund îngrijorată” de situaţia din Israel.

„Valorile democratice au fost întotdeauna şi trebuie să rămână o caracteristică a relaţiilor dintre Statele Unite şi Israel”, a spus purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Amintim, actualul guvern al Israelului urmăreşte prin reforma anunțată creşterea puterii parlamentarilor în defavoarea magistraţilor. Potrivit criticilor, acest proiect de reformă pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.

Foto: Colaj Twitter/Nadav Pollak

Citește și: Peste 1.000 de persoane la protestul pentru salvarea Parcului IOR din București / Audio + Foto