ISRAEL: Partidele arabe, devenite a 3-a forță politică, îl sprijină pe Benny Gantz pentru funcția de premier

Lista Unită, alință care reunește cele patru mari formațiuni politice arabe din Israel, și-a anunțat că îl susține pe Benny Gantz pentru preluarea guvernării, în detrimentul premierului în exercițui Benjamin Netanyahu, notează Mediafax, citând DPA.

Președintele Reuven Rivlin poartă discuții partidele parlamentare despre formarea unui nou Guvern, după ce niciun partid nu a obținut majoritatea în urma alegerilor parlamentare de săptămâna trecută.

Decizia Listei de a-l susține pe Benny Gantz este una surprinzătoare, întrucât organizația evită să susțină vreun candidat în astfel de condiții. Ultima dată când partidele arabe au susținut un candidat pentru funcția de premier al Israelului a fost în 1992, când acestea i-au acordat sprijin lui Yitzhak Rabin.

„Vrem să punem capăt erei Benjamin Netanyahu și, prin urmare, îl vom recomanda pe Benny Gantz pentru formarea viitorului Guvern”, i-a transmis liderul Listei Unite, Ayman Odeh, președintelui.

În urma alegerilor de săptămâna trecută, Lista Unită a devenit cea de-a treia formațiune politică din Knesset, cu 13 locuri.

Partidele arabe nu au făcut niciodată parte din Guvern, iar analiștii se așteaptă să refuze și de această dată să numească minștri, dar ar putea sprijini din extrerior o coaliție condusă de Gantz.

DPA notează că datorită sprijinului Listei, Gantz ar avea un avantaj în fața lui Benjamin Netanyahu în competiția pentru fotoliul de premier.

Potrivit ultimelor rezultate, coaliția Albastru & Alb, condusă de Gantz, a obținut 33 de locuri din cele 120 din Knesset, în timp ce Likud, al premierului în exercițiu, Netanyahu, a obținut 31.

Atât Gantz, cât şi Netanyahu au anunţat că intenţionează să conducă viitorul guvern de uniune naţională.





Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS