IRAN: Proteste faţă de obligativitatea purtării hijabului

29 de femei au fost arestate după ce s-au alăturat protestelor de stradă față de o lege care obligă purtarea hijabului.

Ele s-au aratat nemulțumite de lege, şi-au dat jos hijaburile şi le-au înfăşurat pe beţe pentru ca apoi să le fluture.

Deşi femeile din Iran se luptă împotriva hijabului de aproape patru decenii, noul val de proteste a acaparat mai multă atenţie în ceea ce priveşte libertăţile individuale.

Poliţia din Teheran a declarat că această campanie a fost instigată din afara Iranului prin canale satelit ilegale.

„În urma apelurilor de pe canalele ilegale sub umbrela unei campanii denumite Miercurea Albă, 29 dintre cele care au fost păcălite să-şi dea jos hijabul au fost arestate” informează Tasnim News, un post care este afiliat Gărzii Revoluţionare.

Un membru al Parlamentului, Soheila Jolodarzadeh, a declarat că protestele sunt rezultatul unor restricţii vechi.

„Aceste lucruri se întâmplă din cauza abordărilor noastre greşite. Am pus restricţii asupra femeilor care nu erau necesare. De aceea fetele pe strada Enghelab îşi pun hijaburile pe beţe”, a spus Jolodarzadeh pentru agenţia de presă Ilna.

Masih Alinejad, o jurnalistă şi activistă care locuieşte în SUA, a început campania Miercurea Albă în mai 2017 în care le încuraja pe femei să poarte hijaburi albe sau să le dea jos complet.

Oficialii iranieni au acuzat-o pe jurnalistă că a primit bani de la guverne străine pentru a-şi finanţa cele două campanii anti-hijab – cealaltă numindu-se Libertatea Mea Puternică.

Alinejad neagă aceste acuzaţii şi a specificat că deşi lucrează pentru postul de radio Voice of America, finanţat de guvernul american, nu a primit finanţări pentru niciuna dintre campanii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS