Confidenţialitate

Ioana Mihăilă, pusă oficial sub acuzare în dosarul vaccinurilor COVID. DNA: Este acuzată de abuz în serviciu

Ioana Mihăilă – fostul ministru al Sănătății – a fost acuzată oficial de abuz în serviciu, transmite Direcția Națională Anticorupție într-un comunicat. Tot vineri – 8 decembrie 2023 – Vlad Voiculescu, a fost acuzat oficial de „abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte)” și de „complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”, transmite DNA.

UPDATE 15:55. DNA: Ioana Mihăilă, acuzată oficial în dosarul vaccinurilor COVID

Ioana Mihăilă este acuzată de abuz în serviciu, transmite DNA.

Redăm integral comunicatul DNA

„În cauza mediatizată prin comunicatele 856/VIII/3 din 21 septembrie 2021, nr. 1084/VIII/3 din 23 noiembrie 2023, 1130/VIII/3 din 6 decembrie 2023 și 1138/VIII/3 din 8 decembrie 2023, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta.

MIHĂILĂ IOANA, la data faptei având funcția de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de “opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, suspecta Mihăilă Ioana, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi inițiat un memorandum aprobat la data de 13 mai 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer.

Aceste demersuri s-ar fi desfășurat în condițiile în care suspecta ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

Suspectei Mihăilă Ioana i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, transmite DNA.

Știre inițială

Fostul ministru al Sănătății – din partea USR – a declarat vineri, 8 decembrie, când a ajuns la sediul DNA că negocierile pe achiziția de vaccinuri s-au purtat între Comisia Europeană și statele membre.

Jurnalist: Vă asumați acest contract în calitate de ministru al Sănătății? Vă întreb asta în condițiile în care predecesorul dumneavoastră, domnul Vlad Voiculescu, spunea că nu Ministerul gestiona achiziția, ci premierul, CNCAV cu girul de la Cotroceni. Dumneavoastră personal vă asumați contractul, că l-ați semnat dumneavoastră fără să se facă eventuale presiuni sau fără să vă ceară premierul?

Ioana Mihăilă: „Contractele erau rezultatul negocierilor între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri; statele membre erau informate și aveau posibilitatea de a rămâne în contract sau de a refuza contractul, iar decizia a fost luată în solidaritate ăn Guvern printr-un memorandum cu care am înștiințat și am informat Guvernul referitor la obligațiile aferente contractului, dar și referitor la beneficiile pe care acest vaccin le poate aduce”.

Jurnalist: Și v-ați pus semnătura pe acel contract dumneavoastră, ca ministru al Sănătății?

Jurnalist: Pe memorandum? Sau pe contract?

Ioana Mihăilă: „Aici nu știu să precizez. Știu că am informat Guvernul printr-un memorandum și am susținut acest contract în momentul acela”.

Jurnalist: Contractul fiind făcut de Ministerul Sănătății?

Ioana Mihăilă: „Contractul este făcut de către Comisia Europeană și dozele negociate de către ei”.

Ioana Mihăilă: „În mandatul meu, din câte știu, niciunul din vaccinurile ARN-Mesager nu a expirat”

Jurnalist: Și din partea Guvernului de cine?

Ioana Mihăilă: „A fost avizat de către Ministerul de Finanțe memorandumul care a fost”.

Jurnalist: Spune că v-a atras atenția că ați cumpărat deja prea multe la momentul respectiv.

Ioana Mihăilă: „Ministerul de Finanțe a avizat memorandumul cu mențiunea și cu solicitarea de a propune și o strategie de revânzare a vaccinurilor care sau care putea fi în surplus în anul 2021, motiv pentru care la o lună distanță am și creat cadru legal pentru revânzarea vaccinurilor. Pe mandatul meu s-au vândut vaccinuri. În mandatul meu, din câte știu, niciunul din vaccinurile ARN-Mesager nu a expirat. Am reușit să vindem în Danemarca într-o primă instanță, ulterior în Irlanda. Câteva dintre vaccinurile ARN-Mesager au fost donate Republicii Moldova”.

Jurnalist: Procurorii vorbesc de milioane de vaccinuri expirate.

Ioana Mihăilă: „În mandatul meu, vaccinurile ARN-Mesager care au putut fi revândute nu au expirat”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Vlad Voiculescu, oficial sub urmărire penală. DNA: Este acuzat de abuz în serviciu și de complicitate la abuz în serviciu