Investigarea durerilor de spate

Durerile de spate pot fi consecința afectării osoase, musculare sau a leziunilor nervoase de la acest nivel.

Aflăm astăzi în cadrul Minutului de sănătate care sunt metodele de diagnostic și principiile de tratament ale durerilor lombare.

Pentru a stabili mai ușor cauza simptomelor, medicul are nevoie de informații privind intensitatea durerii, când și cum a apărut aceasta, dacă ați făcut efort fizic intens sau dacă ați ridicat greutăți mari și cât de limitată este mobilitatea.

Foarte utile sunt investigațiile imagistice, iar specialistul vă poate recomanda efectuarea unei radiografii, unei tomografii computerizate sau RMN-ului.

Tratamentul are drept obiective combaterea durerii, efectul antiinflamator și refacerea mobilității spatelui. Dacă sub tratament mediamentos durerea nu încetează în primele 3 zile, apelați de urgență la ajutorul medicului.

Durerile care apar în urma întinderilor musculare trec de regulă de la sine. Băile cu apă caldă ajută la relaxarea musculaturii. Repausul la pat mai mult de 1-2 zile poate accentua durerile. Studiile au demonstrat că reluarea rapidă a activității este benefică în cazul durerii de spate de cauză musculară.

Pentru cei cu dureri cronice de spate, specialiștii recomandă masajul sau exercițiile de yoga. Există, de asemenea, numeroase studii care susțin rolul important al acupuncturii.

În cadrul tratamentului se pot asocia medicamente antiinflamatoare și creme, kinetoterapie și exerciții pentru întărirea musculaturii spatelui. În cazul în care durerile sunt cronice și afectează stilul de viață este necesară intervenția chirurgicală. Multe dintre durerile lombare nu necesită însă tratament chirurgical.