Inima este un organ vital care pompează sânge în întregul organism și care face parte din sistemul cardiovascular.
Știați că inima are propriul ei sistem electric care o ajută să funcționeze singură? De aceea, după moartea cerebrală inima mai poate să bată încă pentru o scurtă perioadă de timp.
Inima este un organ foarte ocupat. Bate de aproximativ 100.000 de ori într-o zi, iar pe parcursul vieții însumează 3 bilioane de bătăi. Sângele care este pompat în circulație parcurge aproape 96000 km prin vasele din întregul corp, distanță pe care ar însuma-o dacă ar fi puse cap la cap.
Frecvența cardiacă, adică numărul de bătăi pe minut, depinde de mai mulți factori, precum condiția fizică, vârsta, corpul fiecăruia, dar și de medicamentele pe care le luăm. În repaus, frecvența cardiacă normală la un adult este între 60 și 100 de bătăi pe minut.
Tensiunea arterială presupune 2 numere: primul, cel mai mare, se cheamă tensiune sistolică, iar cel mai mic reprezintă tensiunea diastolică. Tensiunea arterială normală este sub 120 cea sistolică și sub 80 cea diastolică.
Se recomandă ca tensiunea arterială să fie măsurată la ambele brațe. Studii medicale arată că cei cu diferențe între cele două măsurători au riscuri cardiace mai mari.
Un alt studiu recent a demonstrat că vârstnicii care și-au pierdut partenerul de viață au de două ori mai mare riscul pentru atac cerebral sau infarct miocardic în timpul primei luni după decesul acestuia, și acest lucru din cauza modificărilor tensiunii arteriale, nivelurilor crescute de hormoni de stres și dereglărilor factorilor coagulării care favorizează apariția cheagurilor de sânge în circulație.