Confidenţialitate

Îngrijorări în SUA privind ultimul studiu despre eficiența vaccinului AstraZeneca

În Statele Unite, specialiștii pun sub semnul întrebării soliditatea ultimelor date prezentate de compania AstraZeneca cu privire la eficacitatea vaccinului anti-COVID.

Ei sunt îngrijorați că AstraZeneca s-ar fi bazat pe date învechite în ultimul său studiu privind eficiența vaccinului, așa că i-au cerut ă folosească informații actualizate.

Institutul Național de Boli Infecțioase din Statele Unite susține că specialiști din cadrul Comitetului de Monitorizare a Siguranței Datelor sunt îngrijorați că AstraZeneca ar fi inclus, în ultimul său studiu despre vaccinul anti-COVID, informații învechite și ar fi oferit astfel o imagine incompletă a eficienței acestui ser.

Studiul realizat pe 32.000 de persoane din Statele Unite, Chile și Peru a indicat o eficiență crescută, comparativ cu studiile precedente: de 100% în prevenirea formelor severe de COVID-19 și de 79%  în prevenirea formelor simptomatice. În plus, serul nu prezintă risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.

Potrivit Reuters, specialiștii americani au cerut companiei AstraZeneca să revizuiască informațiile privind eficiența vaccinului anti-COVID și să ia în calcul date actualizate pe care să facă publice cât mai repede. Abia după publicarea acestor date actualizate, experții americani vor lua o decizie privind autorizarea vaccinului AstraZeneca în Statele Unite.

Deocamdată, nu există o reacție oficială din partea companiei anglo-suedeze.

Pe teritoriul american, se folosesc, în prezent 3 vaccinuri: Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson.

(Sursa foto: Marius Mantea)