Confidenţialitate

INFOMANIA • 6 decembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pompierii cer populației să își verifice instalațiile de încălzire. La Suceava, 28 de familii sunt sinistrate după o explozie produsă, luni, într-un bloc din cartierul Burdujeni.

Municipalitatea va oferi cazare temporară şi ajutoare financiare de urgență. Serviciul Protecţie Civilă inventariază pagubele, iar angajați ai Inspectoratului în Construcții verifică rezistența imobilului.

4 persoane au fost rănite, dintre care una grav, fiind transferată la Iași.

Deflagrația s-a produs pe fondul unei scurgeri de gaz metan într-un apartament. Zeci de mașini parcate în vecinătatea blocului au fost avariate.

Tot luni, o explozie s-a produs și într-o locuință din Pitești. Un vârstnic a ajuns la spital cu arsuri. Suferind de Azheimer, bărbatul a uitat gazele deschise.

Mai multe oraşe ucrainene se confruntă cu noi întreruperi în furnizarea de apă şi electricitate în urma unor atacuri ruseşti, soldate cu victime în regiunea Zaporojie.

Probleme au fost raportate în portul Odesa, la Mîkolaiv şi la Sumî.

Antiaeriană ucraineană a reușit să respingă cele mai multe dintre rachete.

În Republica Moldova, o rachetă căzută a fost descoperită în apropierea oraşului Briceni, din nordul ţării.

Zona a fost izolată pentru cercetări. Proveniența proiectilului este, pentru moment, necunoscută.

Bucăți ale unei rachete de război au mai căzut pe teritoriul Republicii Moldova și la sfârșitul lunii octombrie.

Furnizorul de electricitate a anunţat că sunt posibile noi deconectări de la reţea, întrucât aceasta este legată la cea ucraineană. Situații similare s-au mai înregistrat și în trecut după bombardamente ale rușilor.

Prețul petrolului Brent a crescut cu aproape un procent pe bursele internaționale.

Occidentul interzice, de luni, importul de țiței rusesc pe mare. Pe lângă acest embargou, statele G7 și Australia au plafonat prețul petrolului din Rusia la 60 de dolari pe baril.

Noile sancțiuni au scopul de a mai reduce din capacitatea Moscovei de a-şi finanţa războiul.

În septembrie, statele G7 au convenit “îngheațarea” barilului rusesc la 60 de dolari, cu 5 dolari mai puțin decât prețul de până acum. Kievul a calificat plafonarea drept ”insuficientă”.

Rusia este al doilea producător mondial de ţiţei, după Arabia Saudită, şi – înainte de război – furniza aproximativ o treime din necesarul Europei.

Aflat într-o vizită în Peninsula Crimeea, luni, preşedintele rus Vladimir Putin a condus o mașină – aparent – pe podul Kerci, parţial distrus în luna octombrie de o explozie atribuită de autorităţile ruse forţelor ucrainene.

Construit pentru a lega peninsula anexată de teritoriul rus, podul este folosit în special pentru transportul echipamentelor militare armatei care luptă în Ucraina.

Atacul din octombrie, soldat cu trei decese, a fost văzut ca un afront la adresa Kremlinului.

Publicaţia britanică Financial Times l-a declarat “Personalitatea Anului” pe preşedintele Ucrainei, publicând un amplu articol despre liderul de la Kiev.

Înainte de invazia armată a Rusiei, mulţi concetățeni îl considerau pe Volodimir Zelenski drept un amator, incapabil să facă faţă responsabilităţii unei poziţii înalte.

“Cu toate acestea, politicianul în vârstă de 44 de ani şi-a câştigat locul în istorie, demonstrând, în mod remarcabil, calităţi de conducere şi rezistenţă”, consideră jurnaliştii publicaţiei, în opinia cărora Volodimir Zelenski a devenit “un simbol al confruntării globale între democraţiile liberale şi autoritarism”.

Financial Times îl compară pe președintele ucrainean cu Winston Churchill, care a condus Guvernul britanic în anii celui de-al Doilea Război Mondial și după încheiea conflagrației.

Publicaţia mai notează că, înainte de război, rezultatele preşedinţiei lui Volodimir Zelenski au fost “în cel mai bun caz ambigue”, iar după încheierea conflictului va trebui “să răspundă la întrebări dificile” despre motivul pentru care ţara nu a fost pregătită în mod adecvat pentru confruntare.

Ministrul Energiei a respins scenariul unei așa-numite “taxe pe soare”, pe care ar urma să o plătească cetățenii și firmele care și-au instalat panouri fotovoltaice.

Virgil Popescu susține că opoziția a dat o interpretare greșită ordonanței adoptate de guvern în ajunul minivacanței de 1 decembrie.

De cealaltă parte, Uniunea Salvați România insistă că actuala guvernare vrea să pună bir pe energia prosumatorilor pentru consumul propriu. Fost ministru al fondurilor europene, Cristian Ghinea acuză că statul se foloseşte de o directivă europeană pentru a impune o nouă taxă. Potrivit lui, planul descurajează cetăţenii care doresc să îşi monteze panouri fotovoltaice.

Din tabăra puterii, PSD a anunțat că se opune introducerii unei eventuale taxe. Reluând criticile la adresa ministrului Virgil Popescu pentru modul în care gestionează domeniul care i-a fost încredințat, social-democrații spun că ordonanța va fi corectată în Parlament.

Conferința de la Ministerul Energiei a început cu întârziere, luni, după ce deputatul Eugen Simion a intrat în sediu și a făcut scandal, fiind necesară intervenția jandarmilor. Între ministru Virgil Popescu și liderul AUR au existat mai existat episoade tensionate.

Citate de portalul SpotMedia, surse politice susțin că ministrul de Interne se află din nou la Viena, pentru a discuta încă o dată față în față cu oficialii austrieci despre dosarul de candidatură a României la spațiul de liberă circulație Schengen.

Lucian Bode ar primit mandatul de negociere de la președintele Klaus Iohannis.

La precedenta sa vizită în Austria, din 23 noiembrie, ministrul spunea că autoritățile de la Viena insistă pe „nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste”.

La acel moment, Lucian Bode a dat asigurări că „aderarea României la Spaţiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre”.

Weekendul trecut, ministrul de Interne al Austriei a reiterat că „nu are sens” în acest moment să fie primite în Schengen România și Bulgaria. Gerhard Karner s-a declarat favorabil primirii Croației.

La Viena se află și șefa Senatului de la București. Într-un comunicat, se precizează că Alina Gorghiu a explicat, „în cadrul întâlnirilor, că România nu a fost şi nu este sursa migraţiei din Austria şi nu este rută de tranzit pentru migraţia din această ţară.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, marți, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care se va desfăşura la Tirana, capitala Albaniei, unde va prezenta poziţia României de susţinere a avansării procesului de extindere a blocului comunitar.

Ministerul de Interne a transmis că nu există vreun acord cu autorităţile din China care să permită înfiinţarea unor “secţii de poliţie ilegale”.

Organizația pentru drepturile omului Safeguard Defenders susține că are dovezi că regimul de la Beijingul administrează zeci de astfel de centre în străinătate pentru a monitoriza, hărțui și, în unele cazuri, repatria cetățenii chinezi care trăiesc în exil, folosind acorduri bilaterale de securitate încheiate cu țări din Europa și Africa.

România figurează pe lista neagră a ONG-ului, potrivit CNN.

China a negat că administrează entități polițienești nedeclarate în afara teritoriului său.

Aleșii l-au revocat pe social-democratul Niculae Bădălău din funcţia deținută la Curtea de Conturi. Hotărârea a fost adoptată cu 308 de voturi „pentru” şi o singură abţinere.

Fostul parlamentar este arestat preventiv pentru dare de mită şi trafic de influenţă.

În schimbul  a 170.000 de euro, Niculae Bădălău i-ar fi cerut unui primar din Giurgiu încredințarea unor contracte de lucrări publice.

Reparaţiile capitale la podurile peste Dunăre de la Feteşti şi Cernavodă sunt în grafic, potrivit conducerii CNAIR. Șantierele se vor închide la primăvară, înainte de sezonul estival.

Sunt primele intervenţii majore la cele două poduri după inaugurarea lor, în urmă cu 4 decenii.

La București, traficul este restricționat pe Bd. Theodor Pallady pentru construirea unui pasaj rutier suprateran.

Pe sensul de intrare în Capitală, circulația este deviată prin drumul colector existent în zona unor centre comerciale.

Guvernul austriac a anunţat că va confisca maşinile şoferilor care depăşesc de mai multe ori viteza maximă legală, iar apoi le va scoate la licitaţie.

Autorităţile locale vor să pună capăt curselor ilegale de mașini şi altor cazuri care implică viteza excesivă, deoarece au loc multe accidente soldate cu decese, iar uneori sunt implicaţi trecători nevinovaţi.

La Timișoara, comercianţii din Piaţa de Gros au protestat, nemulţumiţi de anunțata majorare a chiriilor cu 20%.

Directorul pieţelor timișorene, Mirel Pop, le-a transmis manifestanților că o decizie nu a fost luată, dar o eventuală majorare a tarifelor va contribui în îmbunătăţirea condiţiilor pentru comercianţi.

Referindu-se la preţurile mari pentru pachetele turistice de sărbători, ministrul Turismului spune că piața vacanțelor funcționează în funcție de cerere şi ofertă.

Daniel Cadariu admite că un român de rând nu îşi poate permite sejururi scumpe. Ministrul insistă ca preţul cerut de hotelieri să reflecte calitatea serviciilor oferite.

Poliția spaniolă au destructurat o reţea de trafic de droguri care ascundea canabis într-un fals convoi umanitar către Ucraina, cu scopul de a-l trimite către mai multe ţări europene.

În cursul operaţiunii ce a vizat o așa-zisă ”caravană a solidarităţii”, au fost arestate 30 de persoane şi au fost confiscate 2.500 de plante de canabis, mai multe arme de foc și 800.000 de euro.

De naţionalitate spaniolă, ucraineană, germană şi marocană, suspecţii se aprovizionau ”de pe plataţii de canabis răspândire pe teritoriul andaluz”, a transmis Garda Civilă. Pentru a exporta marfa, ”ei o ascundeau în cutii de carton” pe care le prezentau drept ”provizii şi ajutor umanitar destinate Ucrainei”.

Cu sediul în Elveţia, compania minieră Glencore a anunţat că va plăti 180 de milioane de dolari pentru a scăpa de mai multe procese în Republica Democrată Congo.

Gigantul a recunoscut anterior că a recurs la practici ilegale în mai multe ţări africane şi a acceptat să plătească un miliard și jumătate de dolari ca rezultat al anchetelor care au dezvăluit cazurile de corupție. Conducerea Glencore a transmis că a învăţat din greşelile trecutului.

În ciuda sumelor imense plătite, Glencore este pe cale să înregistreze anul acesta un profit record de mai multe miliarde de dolari.

Autorităţile chineze par să renunţe la testările în masă, unul dintre principalele elemente ale politicii “zero Covid”. După protestele de stradă de săptămâna trecută, liderii statului asiatic au relaxat gradual unele dintre cele mai stricte reguli de prevenire a pandemiei.

Spre exemplu, testele PCR nu mai reprezintă o condiţie pentru folosirea mijloacelor de transport public.

Cea mai mare colecţie de icoane pe sticlă transilvănene, alături de importante icoane vechi româneşti, unele din perioada Movileştilor Moldovei ori a lui Constantin Brâncoveanu sau Nicolae Mavrocordat, precum şi o icoană veneto-cretană din secolul al XVI-lea, sunt scoase la licitație, marți, la București.

Icoanele vechi sau de autor întrunesc calităţi de obiect de colecţie cu valoare estetică.

Capsula Orion a survolat Luna la o distanţă mai mică de 130 de kilometri în raport cu scoarţa selenară, realizând astfel o manevră spectaculoasă, ce marchează începutul călătoriei de întoarcere spre Terra a acestui vehicul spaţial lansat de NASA în prima misiune a programului Artemis.

Efectuând acea survolare la o distanţă foarte mică de scoarţa Lunii, capsula Orion a profitat de atracţia gravitaţională a satelitului natural al Pământului pentru a se propulsa pe traiectoria sa de întoarcere spre Terra.

La Cupa Mondială de fotbal, Brazilia s-a calificat în sferturi, luni seară, după ce a învins Coreea de Sud cu 4-1.

În următoarea fază, sud-americanii îi vor întâlni pe croați, care i-au eliminat cu mult noroc, pe japonezo, scor 3-1. A fost prima partidă de la actuala ediție care s-a încheiat cu lovituri de departajare. Omul meciului a fost portarul Dominik Livaković.

Marți, în optimi, confruntarea Maroc – Spania se joacă de la ora 17:00. De la ora 21:00, este programat duelul Portugalia – Elveția.

După despărțirea de Manchester United, fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo ar urma să joace pentru Al-Nassr de la 1 ianuarie, a scris publicația sportivă spaniolă Marca.

Contractul starului lusitan cu echipa din Arabia Saudită va fi valabil două sezoane.

În ultimul meci al etapei a 19-a din Superliga autohtonă, FCSB a învins CS Mioveni cu 5-1. Meciul a început cu 10 minute întârziere. Jucătorii echipei argeșene au protestat faţă de neplata salariilor.

Echipa de handbal feminin CSM Bucureşti a recrutat-o pe jucătoarea poloneză Monika Kobylinska, de la Brest Bretagne Handball. Contractul va fi valabil două sezoane.

Temperaturile maxime vor fi în creștere, se vor situa peste mediile specifice datei în aproape toată țara și se vor încadra în general între 1 și 11 grade. Cerul va fi mai mult noros și temporar vor fi precipitații în regiunile vestice, nord-vestice și izolat în restul teritoriului. Acestea vor fi sub formă de ploaie, exceptând muntele, la altitudini de peste 1500 m, unde vor predomina ninsorile, precum și zona montană joasă și posibil nordul Moldovei, unde precipitațiile vor fi mixte putând favoriza depuneri de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului și la munte, la altitudini mari. Pe alocuri, mai ales dimineața, se va semnala ceață.

Cerul se va înnora treptat și vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare la altitudini de peste 1500 m și mixte la altitudini mai mici, în prima parte a zilei în Carpații Occidentali, apoi, treptat, și în restul zonei montane. Pe arii restrânse se va depune polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe creste. Valorile termice nu vor avea variații semnificative față de intervalul anterior. Pe văi și în depresiuni, pe alocuri se va semnala ceață.

La București, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale la această dată. Cerul va fi noros și trecător, dimineața, vor fi posibile ploi slabe sau burniță. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 6…8 grade. Trecător vor fi condiții de ceață.