Confidenţialitate

INFOMANIA • 5 noiembrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un protest spontan paralizează complet, vineri dimineață, transportul public gălățean. Nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă, șoferii și vatmanii refuză să iasă pe trasee.

Șeful statului a anunțat, joi seară, că vacanța elevilor nu se va prelungi și că aceștia vor reîncepe cursurile de luni. Potrivit lui Klaus Iohannis, vaccinarea antiCovid în rândul cadrelor didactice va deveni criteriu pentru revenirea la clasă.

Pragul ar putea fi de 60%. Evaluarea situației se va face săptămânal, în fiecare vineri. Un ordin în acest sens va fi emis, vineri, de autorități.

Asociațiie de părinți îl critică pe ministrului interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru că nu le-a consultat în prealabil pe această temă.
Experții în educație susțin că școala online are în continuare multe hibe, în principal cea de conectivitate scăzută. În plus, unii elevi nu reușesc să fie atenți la ore în fața calculatorului.

De săptămâna viitoare, testele de salivă vor ajunge în unitățile de învățământ.

La nivel național, vaccinarea se află pe un trend descendent. Doar 43.000 de persoane au primit, joi, prima doză de ser.

Judecătoria Timişoara a dispus, joi seară, arestarea preventivă a unui medic din judeţul Mehedinţi, cercetat pentru așa-numite vaccinări la chiuvetă. Doctorul elibera adeverințe de vaccinare, fără ca persoanelor respective să le fie administrat serul. Săptămâna aceasta, au fost făcute percheziții la mai multe adrese din vestul țării. Cercetările în acest caz au început în vară, când unul dintre beneficiarii unui astfel de certificat sanitar fals a ajuns la Spitalul Județean din Timişoara în stare gravă şi nu a răspuns la tratament, iar medicul de caz a sesizat Poliția.

La Iași, o tânără de 38 de ani – bolnavă de Covid – a murit în timp ce se afla într-un magazin la cumpărături, după ce i s-a făcut brusc rău şi a intrat în stop cardio-respirator. Manevrele îndelungate de resuscitare au fost zadarnice. Saturația de oxigen din sânge era de doar 20%, au explicat medicii. Potrivit familiei, femeia se tratase acasă timp de 10 zile, considerând că are gripă, fără să consulte medicul de familie. Testele au confirmat că se infectase cu SARS-CoV-2.

Femeia nu era vaccinată şi nu avea comorbidităţi. Direcția de Sănătate Publică Iaşi a început o anchetă epidemiologică în acest caz.

Experții amintesc că infecția cu tulpina Delta poate deteriora starea pacientului într-un ritm rapid, chiar de câteva ore.

Bilanțul Covid s-a menținut peste pragul de 400 de decese zilnice în România. Mai mult de 1.900 de bolnavi sunt în stare gravă.
Preşedintele Colegiului Medicilor spune că 9 din 10 decese asociate Covid înregistrate în ultima perioadă au fost în rândul persoanelor nevaccinate. Potrivit lui, Daniel Coriu imunizarea este “singura armă”.

Alte aproape 9.000 de infecții au fost depistate la nivel național. 199 de oraşe au incidenţa Covid mai mare sau egală cu 6 la mia de locuitori.

Valul patru al pandemiei a pus România pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat. În aceste condiții, mai multe țări au decis restricții suplimentare. Spre exemplu, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă sau au avut Covid în ultimele 6 luni, românii care trec granița în Bulgaria vor avea nevoie de test PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Germania a raportat un record absolut de noi contaminări, aproape 34.000. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, reclamă controalele mult prea lejere. Autoritățile unor landuri iau în calcul o înăsprire a restricțiilor.

Situația epidemiologică se degradează, de asemene, în Austria, Croaţia şi Slovenia.

Parlamentul Letoniei a aprobat, în procedură de urgenţă, o lege care permite concedierea angajaţilor, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, care nu se vaccinează anti-Covid. Într-o primă etapă, contractul de muncă se suspendă pentru 3 luni. Letonia este prima ţară din Uniunea Europeană care a revenit la carantină națională, în toamnă, din cauza înmulțirii îmbolnăvirilor.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că Europa a redevenit epicentrul pandemiei, așa cum se întâmpla iarna trecută. Jumătate de milion de persoane ar putea muri până în februarie.

Marea Britanie este prima țară din lume care aprobă tratamentul antiviral dezvoltat de compania americană Merck pentru pacienții Covid. Specialiștii spun că pastila ar putea fi revoluționară. Molnupiravir poate fi folosit imediat după un test pozitiv și până la 5 zile de la debutul simptomelor. Studiile au arătat că tratamentul poate înjumătăți riscul de deces sau de spitalizare în rândul persoanelor infectate. Pastila se află și în analiza Agenției Europene a Medicamentului. Marea Britanie a fost și prima țară din lume care a aprobat un vaccin antiCovid, anume cel de la Pfizer.

În Statele Unite, din ianuarie, vaccinarea va deveni regulă pentru angajații din sectorul privat, în companiile cu peste o sută de salariați. Cei care refuză vor fi obligați să prezinte săptămânal câte un test negativ. Măsura vizează două treimi din mâna de lucru a Americii.

Șeful statului nu se grăbește să organizeze consultări politice pentru desemnarea unui nou premier după eșecul liberalului Nicolae Ciucă în demersul de a forma guvernul. Klaus Iohannis a anunțat că va aștepta până când, din discuțiile partidelor, se cristalizează “o majoritate asumată”. Președintele spune că nu mai pot accepta “încercări” de a forma cabinete minoritare.

Conducerea liberală analizează, vineri, concluziile tatonărilor avute atât cu USR, cât și cu PSD.

“Am găsit multe lucruri care pot să ne unească”, a spus liderul PNL, Florin Cîțu, după întrevederea cu social-democrații, în care s-au discutat doar “principii”.
Potrivit lui, s-a avansat și ideea ca șefia executivului să fie deținută “prin rotație”. Invocând nevoia de stabilitate, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că s-au abordat subiectele care unesc cele două tabere. În weekend, social-democrații vor lucra la un proiect de rectificare bugetară. Aritmetica parlamentară avantajează refacerea Uniunii Social-Liberale.

La Mangalia, polițiștii cercetează împrejurările în care un copil de 3 ani a fost ucis de câinele familiei. Micuțul era singur la părinți. Bunica băiețelului s-a dus în țarcul din curte pentru a hrăni câinele, din rasa Presa Canario, extrem de agresivă și periculoasă. Femeia nu l-a observat pe cel mic în momentul în care s-a strecurat pe lângă ea pentru a ajunge la câine. Animalul l-a atacat, mușcându-l de cap. Transportat de urgență la spital, copilul nu a putut fi salvat. Câinele trebuie eutanasiat, a concluzionat un medic veterinar.

Criminaliștii au audiat-o, joi, pe mama fetiței ucise și incendiate la Arad. Tânăra de 28 de ani este în stare de șoc. Psihologii îi ofertă treptat detalii despre crima comisă de concubinul său, arestat preventiv. Enervat că insista să se joace, bărbatul a dat-o pe micuța de 4 ani cu capul de perete. Când și-a dat seama că a ucis-o, individul i-a băgat trupul într-un geamantan și l-a transportat lângă un cimitir arădean, unde l-a incendiat. Mama fetiței are calitate de martor în dosar.

O nouă sesiune a Programului “Rabla pentru electrocasnice” este programată în decembrie. Bugetul alocat se ridică 34 de milioane de lei, a anunţat ministrul interimar al Mediului, Barna Tanczos. Valoarea voucherelor va fi similară celei de la ediția din primăvară.

Dacă și-ar pierde principala sursă de venit, 2 din 10 români estimează că economiile personale le-ar ajunge mai puțin de trei luni, potrivit unui sondaj. Aproape un sfert dintre cei care au răspuns anchetei au mărturisit că nu au astfel de rezerve.

Statele Unite ale Americii oferă o recompensă de zece milioane de dolari pentru orice informaţie care ajută la prinderea liderilor grupării de hackeri DarkSide. Washingtonul consideră că aceștie pirați cibernetici ruși se află în spatele atacului online care a paralizat Colonial Pipeline, cea mai mare reţea de conducte de produse rafinate din Statele Unite, în urmă cu câteva luni. Atacurile de tip ransomware exploatează breșele de securitate pentru a cripta şi a bloca sistemele sale computerizate, solicitând ulterior o răscumpărare pentru a le debloca. Criminalitatea cibernetică este o activitate în creştere. Companiile şi instituţiile se confruntă cu presiuni mari pentru a plăti deblocarea datelor.

Compania Boeing a primit aprobarea autorităţilor americane pentru un proiect ambițios. Gigantul aeronauticii plănuiește amplasarea unei constelaţii de aproape 150 de sateliţi, concepuţi pentru a furniza din spaţiu  internet pe Terra.

Muzeul Naţional al Țăranului Român marchează sfârșitul toamnei și ultimele zile “de dulce”, înainte de intrarea în postul Crăciunului. De vineri, timp  de 3 zile, la Târgul de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, zeci de meșteri, anticari și artiști din toată țara prezintă tot ce au realizat peste an.

Ultima etapă a turului Ligii 1 debutează, vineri, cu duelul Chindia Târgoviște – Gaz Metan Mediaș. Fluierul de start va fi dat la 17 și 30 de minute. Mai apoi, de la 20 și 30 de minute, se întâlnesc FC Argeş – FC Botoşani.

Joi, într-un meci restant, FCSB a învins Farul cu 1-0. Constantin Grameni a înscris în proprie poartă. Partida nu s-a putut disputa în urmă cu o săptămână și jumătate, lotul echipei bucureștene fiind afectat de accidentări și a infectări cu SARS-CoV-2.

În urma victoriei, FCSB urcă pe locul 2 în clasament, la 6 puncte în urma liderului CFR Cluj.

Gruparea ardeleană a fost învinsă de AZ Alkmaar, joi seară, în etapa a patra a grupelor Conference League. Olandezii s-au impus pe teren propriu cu 2-0.

Robert Glință s-a calificat în semifinalele probei de 100 metri spate din cadrul Campionatului European de înot în bazin scurt din Rusia. Miercuri, românul a câștigat medalia de bronz în proba de 50 metri spate.

Perechea alcătuită din jucătoarea română de tenis Raluca Olaru şi ucraineanca Nadia Kicenok va fi prezentă ca rezervă la Turneul Campioanelor (WTA Finals). Competiția, care va debuta pe 10 noiembrie la  Guadalajara, în Mexic, reuneşte cele mai bune opt perechi ale sezonului calendaristic.

Vremea va fi deosebit de caldă în jumătatea sud-estică a țării, iar în rest se va răci comparativ cu ziua precedentă, astfel că valorile termice se vor apropia de normele climatologice specifice perioadei. Cerul va avea înnorări şi va ploua în vestul, nordul şi pe arii restrânse în centrul țării şi în zonele de munte, iar cantitățile de apă vor depăşi 10-15 l/mp şi local 25-30 l/mp îndeosebi în Dealurile de Vest, în Munții Apuseni şi în nordul Carpaților Orientali. În restul teritoriului, în primele ore ale zilei, local va fi ceață sau nebulozitate joasă, iar apoi cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în zona montană înaltă, viteze mai mari urmând a se înregistra pe crestele Carpaților Meridionali (rafale de peste 60…70 km/h), iar local şi în Dobrogea. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 14 şi 25 de grade, cu cele mai ridicate valori în zona subcarpatică a Munteniei.

La București, vremea va fi deosebit de caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, exceptând primele ore ale zilei când vor fi nori de nivel jos şi ceață. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 21 de grade.

În zonele de munte, vremea se va menține caldă. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua în Carpații Occidentali, în jumătatea de vest a Carpaților Meridonali, în grupele nordice ale Carpaților Orientali şi izolat în rest. Cantitățile de apă vor depăşi 10-15 l/mp şi local 25-35 l/mp în Munții Apuseni şi în nordul Carpaților Orientali. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în zona montană înaltă, viteze mai mari urmând a se înregistra pe crestele Carpaților Meridionali (rafale de peste 60…70 km/h). Valorile termice vor scădea uşor în Carpații Occidentali şi în nordul Carpaților Orientali, iar în restul masivelor vor fi comparabile cu cele din ziua precedentă. Sâmbătă, vremea se va răci în toate masivele montane, dar mai accentuat în Carpații Meridionali şi Orientali. Cerul va deveni variabil în nordul Carpaților Orientali şi va fi mai mult noros în restul zonelor de munte. Local se vor semnala ploi slabe sau burniță în Munții Banatului şi în Carpații Meridionali şi izolat în rest. Vântul va sufla slab şi moderat.