Confidenţialitate

INFOMANIA • 25 octombrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De luni, intră în vigoare restricțiile prin care autoritățile încearcă să aducă sub control actualul val al pandemiei de coronavirus.

Timp de o lună, masca redevine obligatorie peste tot, iar folosirea certificatului sanitar se generalizează. Documentul digital este obligatoriu în aproape toate locurile, inclusiv la instituțiile publice. Excepție vor face magazinele alimentare şi la farmacii.

Carantina de noapte se instituie între ore 22.00 – 05.00 pentru nevaccinaţi.

Toate magazinele se închid la ora 21.00. Tot atunci, vor trage obloanele restaurantele și cafenelele, care pot primi doar clienți vaccinați până la jumătate din capacitatea spațiului. În schimb, barurile și cluburile își suspendă temporar activitatea. Evenimentele private nu mai sunt permise.

Competițiile sportive se vor desfășura fără spectatori.

Cultele religioase pot organiza slujbele şi rugăciuni colective în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, precum şi procesiuni.

De luni, grădinițele și școlile de stat intră în vacanță forțată pentru două săptămâni. Unitățile private de învățământ pot rămâne totuși deschise, întrucât acestea fac obiectul altei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, fără implicarea Ministerului Educației. Scăparea ar urma să fie corectată luni. Consiliul Naţional al Elevilor atrăsese atenția, duminică, că se creează “o discriminare fără precedent”.

Consiliul Superior al Magistraturii anunță că noile restricţii nu vizează activitatea instanţelor şi parchetelor. Pentru a evita speculații despre o eventual boicot, CSM insistă ca regulile sanitare să fie respectate în continuare.

Sub presiunea restricțiilor și a recordului de îmbolnăviri, ritmul vaccinării continuă să accelereze. Mai mult de 110.000 de doze Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în decursul a 24 de ore. 83.500 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată. Aproape 20.000 au primit supra-rapelul. Au fost consemnate mai puțin de 50 de reacții adverse.

În ultimele zile, s-au format cozi la centrele de imunizare. În Capitala, maratonul vaccinării se va încheia la ora 8.00. Peste 30.000 de persoane au mers la cele 6 puncte din fiecare sector.

Maratoanele se vor repeta și în weekend-urile următoare.

Coordonator al campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunţat că ţinta autorităţilor este atingerea, până la sfârşitul anului, a pragului de imunizare colectivă, de 70% din populația adultă.

Bilanțul de duminică a inclus aproape 12.000 de noi infecții, la aproape 43.000 de teste efectuate. Rata de pozitivare depășește, așadar, 27%. Decesele asociate Covid se mențin aproape de pragul a 400, majoritatea fiind consemnate în rândul persoanelor nevaccinate. Peste 20.300 de pacienți Covid sunt spitalizați. Dintre aceștie, aproape 1.850 sunt internați la Terapie Intensivă.

Prefectura Prahova susține că în județ situația devine “disperată”. 30 de pacienţi aşteaptau, duminică, un loc pentru internare la Unitatea de Primiri Urgențe. Prefectul Cristian Ionescu le-a cerut managerilor de spitale non-Covid şi medicilor de familie din judeţ să se implice în sprijinul colegilor.

Cu respectarea regulilor sanitare, Ziua Armatei va fi sărbătorită, luni, prin manifestări organizate în format restrâns în principalele garnizoane din ţară şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români. Dimineață, în Capitală ceremonii sunt programate la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial și la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, iar aeronave ale Forţelor Aeriene Române vor survola zona.
După-amiază, la Ansamblul Monumental “Glorie Ostaşului Român” din orașul Carei, voluntarii Invictus, alergători şi ciclişti, militari şi civili, care au parcurs aproximativ 3.800 de kilometri în cadrul Ştafetei Veteranilor, vor prezenta onorul în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru țară.

În plan politic, premierul desemnat își continuă demersurile pentru formarea guvernului și asigurarea majorității necesare la votul de învestitură din parlament.
Nicolae Ciucă are programată, luni, o întrevedere cu liderul USR, Dacian Cioloș.

Vechea condiție a Uniunii – aceea ca Florin Cîțu să nu mai fie premier – este îndeplinită. Președintele liberal a anunțat că nu va mai face deloc parte din viitorul executiv.

În weekend, Nicolae Ciucă a discutat la telefon cu liderul PSD. Marcel Ciolacu a propus ”un armistiţiu politic” pentru depăşirea crizei sanitare și a celei legate
de facturile la energie. PSD s-a arătat dispus să susţină condiționat cabinetului generalului în rezervă până la 1 februarie.

Social-democrații își doresc includerea în programul de guvernare a 10 măsuri urgente, precum majorarea alocațiilor cu 40 la sută și a pensiilor cu peste 10 la sută, chiar de la 1 noiembrie.

Liberalii nu sunt de acord. De altfel, deputatul Nicolae Giugea consideră că un acord PNL-PSD ar reprezenta o insultă la adresa alegătorilor. De cealaltă parte, șeful Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat că formațiunea nu poate credita un guvern “care a dus România în groapă”.

Între timp, PNL și UDMR au finalizat aproape tot programul de guvernare minoritară. Printre altele, documentul prevede desființarea Secției speciale, fără însă ca dosarele penale de pe rolul SIIJ să revină la Direcția Anticorupție. Condiția aparține Uniunii Maghiare. Pensiile ar urma să crească, de la 1 ianuarie, cu 6%, iar mai multe active ale companiilor de stat ar urma să ajungă la autoritățile locale.

În grupele Ligii Campionilor la handbal feminin, CSM Bucureşti a învins Buduc-nost Podgorica, cu 30-22 (14-10), duminică, în Sala Polivalentă din Capitală. ”Tigroaicele” au controlat, de la un capăt la altul, jocul echipei muntenegrene. Sub comanda lui Adrian Vasile, campioana României a reuşit acum a treia victorie consecutivă.

Real Madrid a revenit pe primul loc în La Liga după ce a trecut cu 2-1 în deplasare de marea rivală FC Barcelona, duminică, în primul Clasico al sezonului. Barca a confirmat că trece printr-o perioadă dificilă în contextul despărţirii de Lionel Messi şi al situaţiei economice.

Anett Kontaveit (20 WTA) a câștigat finala turneului de tenis feminin de la Moscova. Jucătoarea din Estonia a reușit să întoarcă soarta finalei la mijlocul meciului și s-a impus în fața favoritei gazdelor, Ekaterina Alexandrova, scor 4-6, 6-4, 7-5. Partida a durat 2 ore și 25 de minute. Pentru Anett Kontaveit este al patrulea titlu din carieră. Grație acestui triumf, ea va urca 6 locuri în clasamentul WTA.

Ca să se califice la Turneul Campioanelor, programat la Guadalajara între 10 şi 17 noiembrie, estonianca trebuie să câştige turneul de săptămâna aceasta de la Cluj-Napoca, unde vor mai evolua Simona Halep și Emma Răducanu.

Vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi mai mult senin în regiunile intracarpatice şi variabil în rest, cu înnorări temporare în Dobrogea şi în dealurile Olteniei şi Munteniei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului, unde se vor atinge viteze de 55…60 km/h, iar trecător şi în zona Carpaților Meridionali. Temperaturile maxime, apropiate de cele normale la această dată, se vor situa între 8 şi 16 grade. Dimineața, în zonele joase se va semnala ceață.

La București, vremea va fi în general frumoasă, dar rece pentru această dată. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 12 grade.

La munte, valorile termice diurne vor fi uşor mai ridicate decât în ziua precedentă, însă vremea va fi rece pentru această dată îndeosebi dimineața şi noaptea. Cerul va fi varabil spre mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări, cu viteze de 55…60 km/h, în Munții Banatului şi pe crestele Carpaților Meridionali. Dimineața şi noaptea vor fi condiții de ceață.