Confidenţialitate

INFOMANIA • 21 noiembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrucât România se află în plin sezon al virozelor, ministrul Sănătăţii le cere directorilor de spitale să creeze ambulatorii de specialitate, mai ales pentru copii.

Potrivit lui Alexandru Rafila, doar o mică parte dintre aceste cazuri necesită internarea. În lipsa acestor centre ambulatorii, camerele de gardă se supraaglomerează.

Sfatul ministrului este ca părinţii să nu îşi trimită în colectivitate copiii cu simptome de boală şi să se adreseze, mai întâi, medicului de familie.

O nouă sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice ia startul luni, la ora 10:00. Statul încurajează înlocuirea echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Bugetul total alocat este de 50 de milioane de lei.

Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, persoanele fizice vor avea la dispoziţie 5 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică.

Perioada de desfășurare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Cu valoarea de cel mult 500 de lei, voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis. Valabilitatea tichetelor este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie folosite la un comerciant validat.

Ca o noutate, pentru că la precedenta ediție multe vouchere au rămas nefolosite, un beneficiar care a selectat un voucher în prima ediţie şi ulterior nu l-a utilizat, nu mai poate selecta un voucher pentru aceeaşi categorie pe parcursul aceluiaşi an calendaristic.

Conferinţa anuală dedicată climei (COP27) s-a încheiat, duminică, în stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh după negocieri dificile întinse pe durata a două săptămâni.

Delegațiile au adoptat un text foarte disputat despre sprijinul financiar pentru ţările sărace afectate de schimbările climatice.

Rezultat al numeroase compromisuri, declarația finală nu include noi ambiţii în ce priveşte reducerea gazelor cu efect de seră, spre regretul secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

La rândul său, Uniunea Europeană s-a declarat “dezamăgită”.

Ambiţiosul acord de la Paris prevedea limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială. Angajamentele actuale ale ţărilor semnatare ale acordului nu permit atingerea acestui obiectiv, nici măcar a celui de limitare a creşterii temperaturii la 2 grade Celsius.

La nivelul actual de aproape 1,2 grade Celsius, efectele schimbărilor climatice sunt deja dramatice.

În 2023, conferința pentru climă va fi găzduită de Emiratele Arabe Unite.

O femeie şi un bărbat au fost reţinuţi sub acuzația că au lovit intenţionat cu maşina doi bărbaţi, pe o stradă din zona centrală a municipiului Sibiu, unde iniţial au fost protagoniştii unei şicanări în trafic.

Victimele s-au dat jos din mașina lor pentru a discuta cu celălalt șofer, moment în care femeia din al doilea vehicul a accelerat și i-a lovit. Mai apoi, prietenul acesteia s-a urcat la volan și i-a călcat la rândul său pe cei doi bărbați, după care a demarat în trombă.

Criminaliștii sibieni au deschis un dosar pentru pentru tentativă de omor, urmând să ceară mandate de arestare pe numele agresorilor.

Pompierii prahoveni au intervenit în comuna Valea Călugărească după ce bucăţi dintr-o rachetă antigrindină au căzut peste o casă. Pagubele sunt minore. Reprezentanţii punctului antigrindină s-au deplasat la fața locului, dar nu au reuşit să se înţeleagă cu proprietarul asupra despăgubirilor.

Conducerea Muzeului Naţional de Artă al României a anunțat că lucrările expuse nu au avut de suferit de pe urma incendiului care a izbucnit, ieri, la al doilea etaj al Palatului Regal din București.

150 de persoane au fost evacuate în siguranță din incintă.

Fiul unui procuror din Constanța s-a împușcat cu arma acestuia din urmă, spun surse din anchetă. În vârstă de 31 de ani, tânărul a murit la spital. Criminaliștii continuă cercetările.

Poliţiştii de frontieră gălăţeni au descoperit în trafic un bărbat care conducea un autoturism radiat din circulaţie. Mașina avea un număr de înmatriculare fals. Individul este cercetat penal.

Piaţa polițelor de răspundere civilă auto a înregistrat mai mult de o triplare a subscrierilor. Segmentul Casco, poliţa facultativă care aduce un număr semnificativ de beneficii în plus faţă de RCA, şi-a menţinut un ritm modest.

Aproape 4.400 de cetăţeni ucraineni au solicitat, până la acest moment, azil în România de la începerea invaziei ruse.

Cu toții beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia autohtonă, a transmis Ministerul de Interne.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Consulatul General al României la Cernăuţi a acordat asistenţă consulară pentru aproape 50 de familii de români cu nou-născuţi proveniţi din mame surogat.

În țara vecină, există mai multe programe destinate familiilor care nu pot avea copii, iar bebeluşii născuți la clinicile de fertilizare au primit documentele necesare pentru a fi aduşi în România.

Experții olandezi care au inspectat felul în care România respectă regulile Schengen și-au încheiat misiunea în România. Concluziile lor sunt pozitive, a spus – la Europa FM – europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu. Potrivit lui, persistă unele rezerve privind capacitatea noastră de a gestiona fluxuri mari de migranți și de a procesa rapid numeroase cereri de vize Schengen.

Victor Negrescu este de părere că, dacă vom intra acum în spațiul european fără controale la frontiere, am putea fi monitorizați o perioadă, după modelul MCV în Justiție.

Surse politice au precizat că România are probleme în ceea ce privește dotarea ambasadelor și consulatelor cu logistica necesară acordării vizelor Schengen, calculatoare în special, aparatură de amprentare și stocare a acestora, dar și cu lipsa acută de personal.

De aceea, la Bruxelles, se discută și despre unele condiționalități suplimentare ce i-ar putea fi impuse României pentru a intra în Schengen.

O nouă piedică în calea aderării a devenit opoziția exprimată vineri, în mod surprinzător, de Austria. Guvernul de la București încearcă să liniștească executivul de la Viena.

În funcție de rezultatele următoarelor negocieri politice, România va afla cel târziu până la începutul lunii decembrie cum sau dacă va intra în Schengen la începutul lui 2023.

Ucraina se așteaptă la noi întreruperi ale electricității. În capitala Kiev, persoanele care au unde să plece li s-a recomandat să își părăsească, peste iarnă, locuințele. Guvernul de la Kiev ia în calcul toate scenariile posibile pentru criza energetică.

Aflată sub controlul Rusiei, zona centralei nucleare din orșul ucrainean Zaporojie a fost zguduită de bombardamente, ceea ce a atras condamnări din partea Agenției internaționale de supraveghere nucleară.

Experții se tem de riscul producerii unui accident major.

Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc pentru atacuri.

Dotată cu şase reactoare de fabricație sovietică, centrala nucleară Zaporojie a fost forţată de la starul invaziei ruse să opereze, de mai multe ori, pe generatoarele de rezervă.
Reactoarele sunt închise, dar există pericolul supraîncălzirii combustibilului nuclear dacă electricitatea pentru sistemele de răcire este întreruptă.

Prin vocea ministrului Apărării, Statele Unite au declarat că Rusia lui Vladimir Putin nu trebuie lăsată să învingă în Ucraina.

O eventuală victorie ar putea declanşa o nouă cursă a înarmării nucleare, crede Lloyd Austin.

Potrivit lui, nu există altă opţiune decât ofere asistenţă Kievului, deoarece este puţin probabil ca discuţiile de pace să aibă loc în curând.

Un copil din cinci (21%) petrece zilnic, în medie, între trei şi patru ore pentru a-și face temele şi alte activităţi de învăţare în afara programului şcolar. Un adolescent din zece (14%) petrece chiar şi mai mult de patru ore.

Organizația World Vision România atrage atenţia că un astfel de program poate fi extenuant și amintește că, potrivit unui ordin de ministru, un elev nu trebuie să depăşească timpul de două ore pe zi.

Plenul Camerei Deputaților va dezbate și supune votului luni, începând cu ora 15:00, solicitarea procurorilor de a încuviința o percheziţie informatică în dosarul lui Daniel Tudorache.

Fostul primar social-democrat al Sectorului 1 este urmărit penal pentru achiziţii ilegale şi supraevaluate în timpul pandemiei.

Opoziția îl așteaptă în parlament lnuni, de la ora 16:00, pe ministrul Muncii.

Uniunea Salvați România a cerut explicații de la social-democratul Marius Budăi despre angajamentul reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale, asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Forţa Dreptei și Uniunea Salvați România vor ataca la Curtea Constituţională modificările aduse de actuala coaliție Codului fiscal.

Fostul premier Ludovic Orban califică drept “de neînţeles” că Guvernul a decis să crească fiscalitatea în condiţiile în care, în urma inflaţiei, bugetul de stat a obținut peste 53 de miliarde de lei în plus.

Cea de-a treia reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova se desfășoară la Paris, coprezidată de statele iniţiatoare – România, Franţa şi Germania. Reuniunea urmăreşte să mobilizeze şi să coordoneze sprijinul politic, tehnic şi financiar al ţărilor dezvoltate pentru Republica Moldova. Delegaţia moldoveană va fi condusă de preşedinta Maia Sandu. România va fi reprezentată de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Prima s-a desfășurat la Berlin, în aprilie, iar cea de a doua, la Bucureşti, în iulie.

Peste 10.000 de candidaţi au susținut examenul de intrare în rezidenţiat la medicină, medicină dentară şi farmacie. Aproape 6.000 de locuri şi posturi au fost oferite.

Examinarea s-a desfăşurat, duminică, în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Ministerul Sănătăţii a raportat, duminică, mai puțin de 170 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Bilanțul s-a înjumătățit față de ziua sâmbătă.

Puțin peste 600 de pacienți Covid sunt spitalizați.

China a anunţat primul deces asociat Covid din ultimele luni, la un bărbat de 87 de ani din capitala Beijing. Înmulţirea cazurilor a determinat o închidere progresivă a instituţiilor şi activităţilor comerciale din oraș.

Polițiștii din orașul american Colorado Springs îl audiau, duminică, pe individul care a deschis focul într-un club gay. Cinci persoane au fost ucise şi 18 au fost rănite în atacul armat.

Patronii clubului s-au declarat devastaţi și au lăudat reacţia rapidă a clienţilor, care l-au imobilizat pe bărbatul înarmat şi au pus capăt actului sângeros de ură.

Joe Biden a devenit primul lider octogenar la Casa Albă. În onoarea președintelui, Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, a organizat un prânz festiv.

Tot în weekend, o nepoată de-a președintelui s-a căsătorit la Casa Albă.

Cupa Mondială de Fotbal a prilejuit primul zbor comercial între Israel şi Qatar, două ţări care nu întreţin relaţii diplomatice.

Un avion al companiei cipriote Tus Airways a făcut legătura între Tel Aviv și Doha, cele 6 curse dus-întors fiind rezultatul negocierilor dintre statul evreu şi FIFA.

În condiții de securitate draconice, turneul final a luat startul în Qatar.

În meciul de debut, țara gazdă a fost învinsă de Ecuador cu 2-0.

Ambele goluri au fost marcate de Ener Valencia, atacantul clubului turc Fenerbahce.

Sud-americanii au contrazis pe teren scenariul unui blat. Presa a scris, recent, că 8 jucători ecuadorieni ar fi fost mituiţi ca să nu îşi apere corect şansele.

Luni, se joacă Anglia – Iran (15:00), Senegal – Olanda (ora 18:00), și Statele Unite ale Americii – Țara Galilor (21:00).

Câștigător al Balonului de Aur, atacantul francez Karim Benzema va lipsi de la campionat după ce s-a accidentat sâmbătă la coapsă în timpul unui antrenament. Franța va debuta marți la actuala ediție, împotriva Australiei.

Ajunsă la cea de a 22-a ediţie, Cupa Mondială se desfășoară prima dată în lumea arabă. Costurile sunt estimate de la peste 200 de miliarde de dolari.

Festivismul este umbrit de controversele aprinse. Organizatorii au fost criticați pentru abuzurile comise asupra muncitorilor de pe șantierele din Qatar, dar și pentru persecutarea minorităților sexuale.

Una peste alta, aceștia au interzis din scurt consumul de bere de stadioane, spre nemulțumirea fanilor.

Va fi ultimul turneu cu 32 de echipe participante, deoarece numărul acestora va creşte la 48 de echipe din 2026.

Echipa naţională de fotbal a României a surclasat reprezentativa Republicii Moldova cu scorul de 5-0 (2-0), duminică seară, pe Stadionul Zimbru din Chişinău, într-un meci amical.

Echipa antrenată de Edward Iordănescu a obţinut cea mai clară victorie a sa în duelurile cu selecționata de dincolo de Prut.

Norvegiencele și-au apărat titlul de campioane europene la handbal feminin.

În finala competiției de duminică, acestea le-au învins pe daneze, scor 27-25.

Swimming World Magazine, prestigioasă publicaţie internațională dedicată nataţiei, l-a desemnat pe David Popovici cel mai bun înotător al anului. Tânărul intră astfel în galerie selectă a celor mai buni performeri din acest sport.

David Popovici a câştigat în 2022 două medalii de aur la Campionatele Mondiale și tot atâtea la Campionatele Europene.

Novak Djokovic a triumfat, duminică, la Turneul Campionilor de la Torino. În finală, sârbul l-a învins pe norvegianul Casper Ruud.

Novak Djokovic și-a adjudecat trofeul pentru a șasea oară în carieră.

Max Verstappen a câștigat Marele Premiu de Formula 1 de la Abu Dhabi, ultima cursă a sezonului. Campion mondial en-titre, olandezul avea asigurat titlul și în actuala stagiune, reușind recordul absolut de 15 victorii.

Echipa RedBull a ratat dubla în clasamentul general al piloților, întrucât monegascul Charles Leclerc (Ferrari) a încheiat pe locul de vicecampion.

Pentru germanul Sebastien Vettel a fost ultima cursă a carierei.

După doi ani de pauză, cauzată de restricțiile impuse de pandemie, Hotelul de gheață se va construi din nou la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș.

În cel de-al 16-lea sezon al proiectului, fiecare cameră va purta numele unei capitale europene.

Hotelul de Gheaţă este unicul obiectiv de acest fel din Europa de Sud-Est.

Dacă ninsorile vor fi suficiente și temperaturile scăzute, primii clienți ai Hotelului vor fi întâmpinați în Ajunul Crăciunului.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologiei, vremea se va menține rece pentru această dată în jumătatea de nord a Moldovei, va fi caldă în Dobrogea și mai ales în zona litorală, iar în celelalte regiuni valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale.

În vestul teritoriului, cerul va fi temporar noros și numai izolat vor mai fi condiții să plouă slab, iar în rest înnorările vor fi persistente și pe arii relativ extinse vor fi precipitații. În Carpații Orientali și în zona montană înaltă din rest (în general la peste 1500 m), precum și în jumătatea de nord a Moldovei, vor fi precipitații predominant sub formă ninsoare, în Transilvania și posibil în Maramureș, trecător mixte, iar în rest doar ploi. Cu totul izolat în zona Carpaților Orientali se va forma polei.

În sud-est ploile vor avea și caracter de aversă și pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice. Cantitățile de apă vor mai depăși pe arii restrânse 10…15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, local și temporar cu intensificări în jumătatea de sud a teritoriului, cu viteze mai mari în Dobrogea și sudul Olteniei, precum și pe crestele montane, unde rafalele vor fi în general de 55…60 km/h, iar pe litoral rafalele vor depăși 70 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 grade în nordul Moldovei și 16 grade pe litoral. Izolat se va forma ceață.

În zonele de munte, pe parcursul zilei nebulozitatea va fi persistentă și vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare în grupele centrale și nordice ale Carpaților Orientali și la altitudini în general de peste 1500 m în restul masivelor. La altitudini mai mici vor fi ploi, iar probabilitatea pentru formarea poleiului va fi mai ridicată în Carpații de Curbură. Noaptea cerul se va degaja în cea mai mare parte a zonei, iar aria precipitațiilor va fi în restrângere. Vântul va sufla slab și moderat, local și temporar cu intensificări pe crestele montane, unde rafalele vor fi în general de 55…65 km/h. Valorile termice vor fi mai scăzute decât în intervalul precedent.

La București, cerul va fi mai mult noros, iar trecător va mai ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 10…11 grade.

Potrivit hidrologilor, debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creştere până la valoarea de 3.900 metri cubi de secundă (mc/s). Fluviul se menţine, totuși, sub media multianuală a lunii noiembrie, de 4.650 mc/s.