Confidenţialitate

INFOMANIA • 17 septembrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Certificatul verde sanitar – documentul care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau un test negativ recent – ar urma să devină obligatoriu în orașele unde incidența Covid depășește 3 cazuri la mie, pentru evenimente private, dar și pentru a lua masa în oraș sau pentru a merge la spectacole, festivaluri, la cinema, la competiții sportive sau la sălile de fitness. Scade, totuși, numărul de persoane care se pot afla, în același timp, în astfel de locuri.

Guvernul va adopta, vineri, o hotărâre în acest sens a Comitetului pentru Situații de Urgență. “Certificatul sanitar nu provoacă discriminare”, a declarat, joi
seară, premierul Florin Cîțu, întrucât o persoană care nu dorește să se vaccineze are varianta testului PCR.

Șeful Consiliului de Combatere a Discriminării, Asztalos Csaba, consideră că o astfel de măsură nu poate fi introdusă decât printr-o lege adoptată de Parlament.

Interesul pentru imunizare pare să crească ușor. În ultima zi, peste 8.000 de persoane au primit, pentru prima dată, serul anticovid, cel mai mare număr din ultimele luni. De la o zi la alta, situația epidemiologică se înrăutățește.

Orașul Baia Mare și alte câteva localități din județul Maramureș au depășit rata de 3 cazuri de Covid la mia de locuitori, astfel că unele activități sunt interzise. În aceste zone, de vineri, nu se pot organiza nici nunți, nici alte evenimente publice. Orașul Cluj-Napoca intră, de vineri, în așa-numitul scenariu galben, după ce incidența Covid a trecut de 2 cazuri la mia de locuitori. Capitala se apropie, la rândul său, de acest prag.

Experții în sănătate publică sunt de părere că restricțiile sunt introduse prea târziu.

Bilanțul epidemiologic la nivel național s-a apropiat, joi, de 4.500 de infecții cu SARS-C0V-2. Alte 70 de decese au fost asociate Covid. La momentul actual, peste 700 de pacienți care au această boală sunt în stare gravă. Cei mai mulți dintre aceștia nu sunt vaccinați și nu au crezut că se pot îmbolnăvi.

În toate spitalele, mai sunt disponibile puțin peste 100 de locuri în secțiile ATI. La București, joi mai erau libere doar 3 locuri.

În încercarea de a accelera ritmul vaccinărilor şi de a stăvili contaminările, Italia devine prima țară europeană care instituie obligativitatea certificatului verde Covid pentru toţi angajaţii, inclusiv pentru cei din mediul privat. În cazul celor care refuză, contractul de muncă și, implicit, salariul se suspendă. În Italia, grav afectată de primul val al pandemiei, 65% dintre cetățeni sunt complet vaccinaţi.

Legea consumatorului vulnerabil a fost promulgată de șeful statului. Măsurile de protecție socială pentru familiile sărace se vor aplica de la 1 noiembrie. Potrivit Ministerului Energiei, de prevederile noii legi vor beneficia peste 10 milioane de români. În contextul scumpirii electricității și a gazelor, guvernul plănuiește să compenseze, totodată, o parte a facturilor pentru familiile cu venituri medii.

Curtea Constituțională a amânat, până după congresul PNL, tranșarea disputei privind moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS. Sesizarea a fost depusă de premier, care susține că foștii parteneri de guvernare nu au respectat procedurile parlamentare.

Pentru a bloca moțiunea în legislativ, liberalii din tabăra fidelă lui Florin Cîțu s-au înțeles cu social-democrații din opoziție.

O eventuală demitere de la șefia executivului i-ar fi redus premierului șansele de a câștiga șefia PNL la alegerile din 25 septembrie, avându-l contracandidat pe Ludovic Orban. Din tabăra USR PLUS, deputatul Cristina Prună consideră că congresul PNL a “blocat” România.

Candidat pentru funcţia de preşedinte al USR PLUS, Irineu Darău reclamă că alegerile interne s-au reluat fără corectarea deplină a listelor de votanţi, care mai conţin încă membri fără drept de vot. Doar cei care au plătită cotizaţia la zi își pot exprima opțiunea. Principali contracandidați la șefia USR PLUS sunt Dan Barna și Dacian Cioloș.

Cel de-al 15-lea Congres al Uniunii Democrate Maghiare din România se va desfăşura, vineri, la Sângeorgiu de Mureş. Propuneri de modificare a statutului UDMR se vor afla în dezbatere.

Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere a primit aproape 40 de oferte pentru construcţia tronsonului Ploieşti-Buzău, parte a autostrăzii A7. Tronsonul va avea 63 de kilometri lungime, 6 noduri rutiere și 42 de poduri.

Un proiect de lege pentru monitorizarea video traficului rutier a fost depus la Parlament. Inițiatorul, deputatul USR PLUS Cristian Ichim, invocă numărul mare de accidente rutiere din România, aproape dublu faţă de media Uniunii Europene.  

Angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti critică decizia primarului general al Capitalei de a reduce bugetul în acest an. Potrivit lor, subfinanţarea va fi responsabilă de reducerea parcului auto şi de întârzieri în programul de circulaţie a vehiculelor.

Ovidiu Vizante a demisionat de la conducerea CFR Călători după câteva luni de mandat. Potrivit lui, în contextul actual, marcat de instabilitate şi subfinanţare, operatorul feroviar riscă soarta CFR Marfă, care se confruntă cu probleme financiare.

Joi, au fost percheziţii în mai multe judeţe, la membri ai unei grupări care se ocupa cu fraude informatice şi spălare de bani.  Zeci de suspecţi sunt vizaţi de anchetă. Prejudiciul este estimat la peste 2 milioane de euro. Peste 5.000 de persoane au fost înșelate, în mai multe țări, prin anunțuri online fictive.

Administratorul unor saloane de masaj erotic a fost reţinut de procurorii bucureșteni sub acuzaţiile de proxenetism şi agresiune sexuală. Ancheta a fost începută după ce o victimă a dezvăluit că, la interviul de angajare, individul a atins-o în zonele intime.

46 dintre cele 59 de tablouri sustrase din Belgia, în martie, au fost descoperite în Bucureşti. Prejudiciul este estimat la 160.000 de euro.

Unele bănci fac o reevaluare a valorii locuințelor cumpărate prin credit imobiliar, în funcție de prețul pieței. Astfel, crește și valoarea asigurării obligatorii anuale. Unii clienți reclamă că această clauză nu este trecută în contract, considerând-o un abuz.

O pacientă internată cu fractură la picior în Spitalul Judeţean Botoşani a sunat la 112 pentru că era ignorată de cadrele medicale. În vârstă de 79 de ani,  femeia avea nevoie la toaletă. Conducerea spitalului Mavromati nu a comentat reacția angajaților.

— 

Vineri, la prânz, ajunge la București trenul care străbate 26 de ţări europene. La ceremonia programată la Gara de Nord, va participa Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi. Plecat la începutul lunii septembrie de la Lisabona, trenul are ca destinație finală Parisul, la început de octombrie.

Tradiționalul marș al bicicliștilor este programat, sâmbătă, în Capitală. Într-o scrisoare deschisă, organizatorii îi reproșează primarului Nicușor Dan că orașul rămâne unul neprietenos cu transportul pe două roți.

Zeci de voluntari vor curețe, în acest weekend, Lacul Bicaz. După ploi, râurile poartă cantități mari de deșeuri. Zonă turistică foarte atractivă, lacul este rezervație naturală acvatică.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Polonia, ale cărei autorități au retras custodia copiilor unei mame lesbiene. După ce a rămas singură, în urma unui ”divorţ fără vină” de partenerul său de viață, pronunţat în 2005, reclamanta a început o relație cu o femeie. Invocând opțiunea sexuală a acesteia, justiția poloneză i-a retras, mai apoi, dreptul de a-și crește copiii. O decizie pentru care statul polonez este obligat să o despăgubească.

Deţinuţi din două colonii penitenciare ale Rusiei au intrat în greve ale foamei, denunțând că sunt torturați, umiliţi în mod frecvent de gardieni şi ameninţați inclusiv cu violul. Încarcerările arbitrare și abuzurile sunt o practică larg răspândită în Rusia condusă autoritar de Vladimir Putin, al cărui regim reprimă vocile critice ale opoziției.

Sute de militari patrulează pe străzile capitalei columbiene, Bogota, după violențe de stradă. Alături de polițiști, soldații pot să legimiteze și să aresteze persoane și pot percheziționa vehicule sau locuințe. În primăvară, armata a mai fost mobilizată în orașe pentru a opri proteste față de preşedintele conservator Ivan Duque, soldate atunci cu peste 60 de decese. Cu o economie în derivă, Columbia se confruntă cu o rată ridicată a criminalității.

CFR Cluj a debutat cu înfrângere în Conference League, al treilea eșalon al fotbalului european. Campioana României a fost învinsă,  joi seară, de modesta echipă cehă FK Jablonec, scor 1-0. Clujenii au evoluat în inferioritate numerică din minutul 50, după eliminarea lui Mario Camora. În celălalt meci al grupei, Alkmaar și Randers au remizat, 2-2. După această primă rundă, CFR Cluj ocupă ultimul loc în grupă.

În Liga 1, FC Voluntari și CS Mioveni se întâlnesc de la ora 18.00. Mai apoi, de la ora 21.00, se confruntă Rapid și Gaz Metan Mediaş.

Sub comanda lui Mirel Rădoi, naționala de fotbal a urcat 3 locuri în clasamentul FIFA. România ocupă a 42-a poziție în ierarhia mondială. La începutul anului, se afla pe locul 37.

Mijlocaşul Alexandru Ioniţă a revenit la Rapid, clubul ce l-a crescut. Cele două părți au semnat un contract pe trei ani cu Rapid Bucureşti. În vârstă de 26 de ani, Alexandru Ioniţă a debutat în 2011 și a evoluat timp de 6 ani, după care a ajuns la CSU Craiova și Astra Giurgiu.

Cu mai mult de un an şi jumătate înainte de start, au început pregătirile pentru Campionatul European de fotbal pentru tineret. Turneul va fi găzduit de România şi Georgia în vara anului 2023. La noi, meciurile se vor desfășura pe stadioane din Bucureşti și Cluj.

Așteptatul documentar “România sălbatică” intră, de vineri, în cinematografe. Într-un demers fără precedent, producția prezintă locuri de poveste din regiuni spectaculoase și greu accesibile. “România Sălbatică” a cucerit Premiul Publicului la recenta ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Balerinul de origine ucraineană Serghei Polunin promovează România printr-un clip filmat pe Transalpina şi într-o pădure de stejari seculari din judeţul Vâlcea.

Potrivit artistului, locurile au fost anume alese pentru a sublinia ideea că natura este eternă şi oamenii ar trebuie să o respecte. Serghei Polunin s-a aflat în România în iulie, când a fost invitat special la TIFF 2021.

Cântărețul englez Elton John a anunţat că problemele de sănătate îl obligă să amâne cu doi ani concertele stabilite în Europa pentru turneul său de adio. În vârstă de 73 de ani, artistul a căzut în vacanţa de vară şi, de atunci, suferă de dureri la nivelul şoldului.

Un studiu publicat de revista Nature susține că hrana de origine acvatică poate fi o soluție pentru reducerea foametei pe glob, a obezității și a poluării pe care agricutura terestră intensivă. Algele, fructele de mare și peștele pot reduce malnutriția pe glob, susțin cercetătorii.

În regiunile vestice, nordice, centrale şi la munte, vremea va fi în general instabilă, iar valorile termice vor fi mai scăzute decât în intervalul precedent. În aceste zone cerul va avea înnorări temporar accentuate şi se vor semnala averse şi descărcări electrice. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp, iar în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali, izolat 35…40 l/mp. Vor fi condiţii de grindină. În restul teritoriului vremea va fi mai caldă decât în mod normal la acesată dată, local călduroasă, cerul variabil, iar manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi în a doua parte a intervalului. Vântul va sufla slab şi moderat, local şi temporar cu unele intensificări în toate regiunile, în special la munte, unde la rafală se vor depăşi viteze de 70 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 23 şi 33 de grade. Dimineaţa, izolat, va fi ceaţă.

La București, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară, când va creşte probabilitatea pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 de grade.

La munte, vremea va fi în general instabilă, iar valorile termice mai scăzute decât în intervalul precedent. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi se vor semnala averse şi descărcări electrice. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp, iar în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali, izolat 35…40 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. Vântul va avea local şi temporar intensificări, cu rafale de peste 70 km/h.

În weekend, vremea va continua să se răcească. Cerul va fi temporar noros şi local se vor semnala averse, posibil însoţite de descãrcãri electrice. Vântul va avea temporar intensificări, cu precădere la altitudini mari.

Pe litoral, vremea va fi caldă, astfel temperaturile maxime se vor încadra între 23 şi 25 de grade, iar cele minime între 19 şi 20 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre seară şi noaptea. Îndeosebi în timpul nopţii, trecător, vor fi averse şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare dupã-amiaza şi noaptea (viteze la rafală, în general de 45 – 55 km/h). Temperatura apei mării va avea valori de 20…22 de grade.

În weekend, vremea va fi schimbătoare ca aspect. Cerul va fi temporar noros ziua când trecător vor mai fi averse şi posibil descărcări electrice, apoi se va degaja treptat. Vântul va mai prezenta intensificări temporare în prima jumãtate a intervalului, apoi va diminua în intensitate. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 şi 26 de grade, iar cele minime vor fi de 16 – 18 grade. Temperatura apei mării va fi de 19…21 de grade.