Confidenţialitate

Infecţia cu HIV a unui britanic, în remisie după un tratament cu celule stem

Medicii britanici au anunţat că infecţia cu virusul HIV a intrat în remisie în cazul unui pacient supus unui tratament cu celule stem, relatează BBC, marţi, citând un articol publicat de revista Nature.

Identitatea bărbatului nu a fost dezvăluită.

Pacientul a fost diagnosticat cu virusul imunodeficienţei acute în 2003, iar în 2013 i s-a descoperit un cancer limfatic.

După şedinţele de chimioterapie, bărbatul a fost supus unui transplat cu celule stem de la un donator născut cu o mutaţie genetică, ce îi conferă o rezistenţă crescută la HIV.

Atât infecţia, cât şi cancerul au intrat în remisie.

Ulterior, pacientul a întrerupt în mod voluntar terapia antiretrovirală, pentru a vedea dacă virusul imunodeficienței se va reactiva. În ultimele 18 luni, acest lucru nu s-a întâmplat.

Cazul britanicului, al doilea din istoria medicinei, este considerat o confirmare a faptului că tratamentul cu celule stem poate da rezultate la unele persoane.

Experţii susţin, totuşi, că la momentul actual nu se poate vorbi despre un remediu general contra HIV.

Un prim astfel de caz a fost cel al americanului Timothy Ray Brown, tratat în Germania. La 12 ani de la transplantul de celule stem, virusul HIV este nedetectabil în organismul acestuia.

Associated Press notează că tratamentul este o procedură destul de dificilă, care debutează cu radioterapie și/ sau chimioterapie pentru a distruge sistemul imunitar existent astfel încât acesta să poată fi înlocuit cu unul nou. Pot apărea și complicații.

La momentul actual, în jur de 37 de milioane de persoane sunt infectate cu HIV.

SIDA, boala pe care o cauzează acest virus, a ucis peste 35 de milioane de pacienţi în ultimele 3 decenii.