Confidenţialitate

Încrederea în Uniunea Europeană a crescut pe fondul pandemiei

Aşa arată un sondaj comandat de Parlamentul European şi făcut de compania Kantar în perioada noiembrie – decembrie a anului trecut.

La final de 2020, mai mulţi respondenţi au considerat că lucrurile merg într-o direcţie bună la nivelul Uniunii în comparaţie cu propria ţară.

Procentul de cetăţeni europeni cu o opinie pozitivă referitoare la Uniunea Europeană a crescut la finalul anului trecut la 50%, cu 10 procente mai mult ca în toamna lui 2019.

În rândul românilor care au participat la acest sondaj, 52% s-au declarat pozitivi cu privire la Uniune.

Aproape trei din patru dintre cei care au răspuns la sondaj consideră că planul de redresare comunitar permite economiei țării lor să își revină mai rapid în urma pandemiei de coronavirus.

În privinţa perspectivelor în faţa pandemiei, mai mult de jumătate dintre respondenţi consideră că situația economică din țara lor va fi mai gravă peste un an. În România procentul celor care cred asta este de 46 %.

Doar unul din cinci respondenți crede că ecomia s-ar putea îmbunătăţi în această perioadă.

Sondajul mai arată că aproape jumătate dintre cei care au răspuns la întrebări vor ca lupta împotriva sărăciei și a inegalităților sociale să ocupe un loc prioritar pe agenda Parlamentului European, iar peste 60 % doresc ca Parlamentul European să joace un rol mai important în viitor.