Închisoare pentru samsarii care modifică datele mașinilor vândute

Samsarii care falsifică datele sau carateristicile tehnice ale maşinilor ar putea ajunge la închisoare. Un proiect de lege în acest sens ar urma să se discute luni de senatorii din Comisia pentru drepturile omului.

În propunerea legislativă de completare a Codului Penal, se introduce infracţiunea de „înşelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor”. Astfel, cei care vând mașini și modifică aceste date ar putea risca pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 5 ani.

Mai exact, dacă vor fi schimbate elemente de indentificare, provenienţa, istoricul reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul care urmează să fie vândut.

În propunerea semnată de un grup de deputaţi PNL şi independenţi se precizează că infracţiunea este introdusă în categoria celor care ţin de siguranţa pe drumurile publice, deoarece starea proastă a unor vehicule poate reprezenta un pericol grav.

Siguranţa circulaţiei reprezintă unul din domeniile în care România se situează pe ultimele locuri în Europa.

Guvernul a avizat negativ propunerea, pe motiv că actualul Cod penal este suficient de cuprinzător pentru a sancţiona astfel de cazuri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS