Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF

Zilele Filmului Românesc, secțiunea care adună anul acesta 29 de producții românești, dintre care 6 aduse în premieră mondială, începe pe 2 iunie, la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Proiecțiile “Câini”, în regia lui Bogdan Mirică, singurul film românesc prezentat și în Competiția Oficială, și “Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, de pe 2 iunie, sunt deja sold-out la Cluj.

Regizorii celor două filme se vor întâlni cu publicul la TIFF Lounge-ul din Piața Unirii: Bogdan Mirică, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu și Raluca Aprodu vor vorbi joi, de la 17.00, despre filmul “Câini”, distins la Cannes cu Premiul FIPRESCI, iar Cristi Puiu va răspunde întrebărilor despre “Sieranevada” – întors din competiția de la Cannes – pe 3 iunie.

De prima vizionare cu public vor avea parte și “Ultima zi”, în prezența regizorului Gabriel Achim și a actorilor Doru Ana și Mimi Brănescu, și “Afacerea Est”, în prezența lui Igor Cobileanski. Vor testa pentru prima dată reacția sălii și Ion Indolean, cu debutul “Discordia”, Sorin Luca, autorul documentarului “Imagini din vis”, despre părintele muzicii electronice din România, Rodion-Ladislau Roșca, invitat la TIFF, și Ionuț Teianu, cu documentarul “În căutarea tatălui pierdut”.

Printre cele 17 scurtmetraje din competiția Zilele Filmului Românesc, deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, se numără și “4:15 p.m. sfârşitul lumii”, selecționat în competiția de scurtmetraje de la Cannes și proiectat la TIFF în prezența lui Cătălin Rotaru şi a lui Gabi Șarga. Regizorii unor dintre filmele scurte vor lua parte la sesiuni de Q&A. La 10 ani de la lansare, o parte din echipa filmului “Legături bolnăvicioase”, regia Tudor Giurgiu, se va reuni la Cinema Victoria vineri, de la 17.00. La Muzeul de Artă, în aer liber, “Cinema, mon amour”, regia lui Alexandru Belc, va rula de la 21.45.

Pe 3 iunie, poate fi văzut în premieră și documentarul “Never Ending Story”, povestea unuia dintre primele mari concerte de la Sala Palatului post revoluţie – show-ul Dragoste, susţinut de Loredana în 2012. Proiectat în TIFFashion, la Cinema Mărăști, de la ora 15.00, filmul va fi urmat de un dialog între public, stilistul Loredanei, Radu Mada, şi regizorul filmului, Remus Achim, şi va fi însoţit de o expoziţie cu câteva dintre cele mai spectaculoase costume ale artistei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS