În Turcia, aproape 50 de persoane riscă închisoarea pe viață pentru că ar fi încercat să-l asasineze pe președintele Erdogan

În Turcia, a început procesul în care 47 de persoane sunt suspectate că au încercat să îl asasineze pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în timpul tentativei de lovitură de stat din iulie anul trecut.

Procurorii au cerut închisoare pe viață pentru cei 47 de acuzați.

Acuzații, majoritatea îmbrăcați în costum cu cravată, au fost conduși la tribunal de forțele de securitate, în huduielile și fluierăturile spectatorilor.

44 dintre ei au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv, iar alți 3 sunt și acum dați în urmărire generală.

Dintre persoanele aflate pe banca acuzaților, 37 sunt militari, suspectați că ar fi fost însărcinați să pună în aplicare asasinarea președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în timpul tentativei de lovitură de stat de anul trecut.

Într-un interviu acordat CNN, Recep Tayyip Erdogan a povestit pe 15 iulie 2016 se afla, împreună cu familia sa în vacanță, în stațiunea balneară Marmaris.

La 10 noaptea, a fost informat că în Istanbul și în Ankara, urma să fie pusă în practică o lovitură de stat.

Așa că a decis să părăsească hotelul. Numai că comando de militari a ajuns în Maramris cu elicopterul și a luat cu asalt hotelul în care se afla președintele turc. Doi polițiști însărcinați cu securitatea Lui Recep Tayyip Erdogan ar fi fost uciși în schimbul de focuri declanșat.

„Dacă rămâneam acolo 10 sau 15 minute în plus, aș fi fost ucis sau capturat”– a subliniat Edogan.

43.000i de oameni au fost arestați după tentativa de lovitură de stat de anul trecut. Oficialii de la Ankara spun că în spatele acestei acțiuni s-ar afla predicatorul islamist Fethullah Gulen, care trăiește de mai mulți ani în Statele Unite.

Acesta a negat însă că ar avea vreo implicare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS