În Turcia, a început cel mai mare proces legat de puciul eșuat din iulie, anul trecut

Aproape 500 de oameni – majoritatea aflați în arest – sunt judecați pentru crime, încălcarea Constituției și tentativă de asasinare a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Principalul suspect, judecat însă în lipsă, este predicatorul islamist, Fethullah Gullen, aflat de aproape 20 de ani în Statele Unite.

Procesul are loc într-un tribunal special înființat în acest scop.

Din cei 486 de inculpați, doar 20 sunt judecați în stare de liberatate, în lipsă sau sunt încă dați în urmărire.

Toți sunt acuzați că ar fi pus la cale îndepărtarea de la putere a guvernului și asasinarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în iulie anul trecut. Complotul ar fi fost orchestrat de la o bază aeriană, unde piloții avioanelor de vânătoare ar fi primit ordine să bombardeze Parlamentul.

Principalul inculpat este predicatorul islamist, Fethullah Gullen, acuzat că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat. Acesta este judecat în lipsă. El trăiește din 1999 în Statele Unite și a respins acuzațiile care i se aduc. Adil Oksuz, considerat șeful operațional al puciștilor este și acum căutat de autoritățile de la Ankara, după ce fusese arestat și eliberat la ordinul unui judecător. Adjunctul lui, Akin Azturk, fostul șef al forțelor aeriene se află însă după gratii.

Procesul se desfășoară în condiții de maximă securitate, într-o închisoare aflată în apropiere de Ankara. Aici a fost construită o sală de audieri imensă în care încap 1500 de persoane, special pentru procesele legate de tentativa de lovitură de stat. Peste o mie de agenți de securitate, lunești și vehicule blindate au înconjurat acest tribunal, iar zona este supravegheată și cu ajutorul unei drone.

În ultimele luni, în Turcia, au început zeci de procese similare. Cel puțin 50.000 de oameni au fost arestați pe motiv că ar fi pus la cale tentativa de lovitură de stat din vara anului trecut. Pe 15 iulie 2016, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan se afla, în vacanță, cu familia într-o stațiune aflată pe malul Mediteranei. El a povestit că a fost informat că în Istanbul și Ankara urma să fie pusă în practică o lovitură de stat, așa că a părăsit hotelul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS