Confidenţialitate

În șapte județe vor fi temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei

Meteorologii ANM au emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil până la ora 23, în zonele de munte, Dobrogea, Moldova și Muntenia.

În intervalul menționat, local în zonele de munte, Dobrogea, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25….40 l/mp.

De asemenea, este în vigoare un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, valabil până vineri, în toată țara.

În zilele de joi și vineri, 24 și 25 iunie, valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și în extindere începând din seara zilei de vineri și va cuprinde majoritatea regiunilor, transmit meteorologii.

Pentru Oltenia și cea mai mare parte a Transilvaniei, meteorologii au emis un cod portocoliu de căldură și disconfort termic accentuat.

Joi și vineri, 24 și 25 iunie, în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35…37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20…22 de grade.

Pentru județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș este în vigoare un cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat.

Joi și vineri, 24 și 25 iunie, în aceste județe se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei.

Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20…24 de grade.

Foto: Pexels/ Kaique Rocha