În Republica Moldova a fost făcut public primul raport referitor la ”Furtul secolului” – inginerie financiară prin care 1 miliard de dolari a dispărut din bănci

În Republica Moldova, a fost făcut public primul raport referitor la ”furtul secolului” – inginerie financiară prin care un miliard de dolari a dispărut, peste noapte, din băncile de peste Prut.

Șeful Parlamentului de la Chișinău spune că documentul a fost realizat de societatea americană de audit Kroll.

În raport se menționează transferul către firme off-shore, prin intermediul unor societăți necunoscute, a 750 de milioane de dolari.

Principalul nume care pare strâns legat de această tranzacție este al omului de afaceri Ilan Shor.

 

Potrivit raportului, toate transferurile suspecte ale unor sume uriase de bani s-au realizat sub ochii nepasatori ai Guvernului si Bancii Centrale a Moldovei.

Un episod relatat in raport este extrem de relevant in acest sens: cand oficialii Bancii de Economii (una dintre bancile delapidate) au vrut sa puna la adapost documente esentiale, ei au apelat la o firma de transport despre care se stia ca e controlata de omul de afaceri Ilan Shor.  Firma a raportat dupa doar o zi furtul masinii care transporta documentele.

Numele omului de afaceri este mentionat ca principal beneficiar al tranzactiilor efectuate la 3 banci: Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.

In total, cu implicarea mai multor companii offshore inregistrate in Marea Britanie si Hong Kong, Banca Sociala a transferat în Moldova aproximativ 750 milioane de dolari. Mai apoi, banii au ajuns în conturi din Letonia.

In raport societății americane se mentioneaza ca s-a urmarit numai câștigul firmelor grupului Shor, in detrimentul celor trei banci care au și falimentat în final.

In document mai apar si numele unor actuali sau fosti demnitari moldoveni, precum fostul presedinte Petru Lucinschi sau fosti sefi ai vamilor si Aeroportului Chisinau.

Duminica, a avut loc un protest de amploare la Chisinau, zeci de mii de oameni cerand clarificarea dosarului denumit de presă “Furtul Secolului.