IN MEMORIAM Kurt Cobain (1967 – 1994)

Născut la 20 februarie 1967, în Aberdeen, Washington, Kurt Donald Cobain a fost fascinat din copilărie de muzică.

La vârsta de patru ani, cânta la pian şi chiar compunea cântece simple, fiind influenţat de trupe precum Ramones, Electric Light și The Beatles.

În 1985, Kurt Cobain şi Krist Novoselic au hotărât să fondeze o formaţie.

În 1988, trupa a primit numele Nirvana, înregistrând în acelaşi an single-ul ”Love Buzz”, care a fost lansat prin Sub Pop Records. Primul album, ”Bleach”, a fost lansat în 1989, un amestec de punk și sound heavy metal. Nirvana a abordat şi genul baladelor rock, cum a fost piesa ”About a Girl”.

Anul 1990 a adus venirea în trupă a lui Dave Grohl de la Scream, iar în 1991 a semnat contractul cu Geffen Records, după care a urmat lansarea ”Nevermind”, care a primit discul de aur. Single-ul ”Smells Like Teen Spirit” l-a adus pe Cobain pe primul loc în rândul tinerilor compozitori. A apărut un nou sound, un subgen al rockului alternativ, numit Grunge, conform biografiei postate pe pagina de Facebook a trupei Nirvana, www.facebook.com/pg/Nirvana.

În noiembrie 1991, Nirvana a efectuat un turneu de şase săptămâni în SUA.

La începutul anului 1992, ”Nevermind” ajunge pe primul loc în Billboard 200. Lunile ianuarie-februarie 1992 au fost luni de turneu în Australia, Japonia şi Hawaii. În aprilie 1992, trupa a apărut pe coperta revistei ”Rolling Stone”. În lunile iunie-iulie ale aceluiaşi an, a urmat un turneu în Europa.

Albumul ”In Utero” a fost lansat în septembrie 1993 şi a fost un mare succes. Ca frontman al trupei Nirvana, Cobain a fost perceput ca ”vocea unei generaţii”. După lansarea albumului, Nirvana a plecat într-un turneu de trei luni în America de Nord. În noiembrie 1993 a înregistrat un show acustic la Sony Studios în New York.

În ianuarie 1994, Nirvana are ultimul show live în SUA, iar în februarie acelaşi an a plecat în turneu în Europa.

În timpul unui turneu prin Europa, în 4 martie 1994, Kurt Cobain a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa în urma unei supradoze, dar a fost salvat. A început să aibă însă tot mai multe gânduri legate de suicid. A fost internat într-un centru de recuperare din Los Angeles, pentru dezintoxicare. La câteva zile după ce a părăsit centrul, în 8 aprilie 1994, trupul artistului a fost găsit fără suflare, împuşcat, în casa lui din Lake Washington Boulevard.

Conform certificatului de deces, murise la 5 aprilie 1994, la doar 27 de ani.

Popularitatea trupei a crescut în perioada care a urmat morţii lui Cobain. Un demo nefinalizat al piesei ”You Know You’re Right” a ajuns în topurile muzicale din întreaga lume.

Trupa Nirvana a vândut peste 5 milioane de albume. Cobain a fost inclus între cei mai mari 12 chitarişti ai tuturor timpurilor, de revista Rolling Stone, în 2003. A fost catalogat drept cea mai bună voce din muzică de 22 de ori de MTV, iar în lista ”100 Greatest Metal Singers of All Time” a fost plasat pe locul 20, în 2006.

A fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 2014, împreună cu Nirvana.

Cobain a fost căsătorit cu cântăreaţa rock Courtney Love, cu care a avut o fiică, Frances Bean Cobain.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS