Confidenţialitate

IN MEMORIAM Jim Morrison (1943 – 1971)

James Douglas ”Jim” Morrison s-a născut la 8 decembrie 1943, în Florida, SUA. Când era copil, familia lui petrecea foarte multă vreme călătorind din cauza serviciului tatălui său, ofiţer în Marina Militară.

Portalul Biography.com, la sfârşitul anilor ’50, Morrison s-a stabilit în Alexandria, Virginia, unde a terminat George Washington High School. În 1964 s-a mutat pe coasta de vest, iar în 1966 a intrat la Universitatea Californiei din Los Angeles (UCLA), pentru a studia cinematografia.

Ca adolescent, Morrison a fost destul de rebel, comportamentul lui fiind o reacţie la disciplina strictă impusă de tatăl său. A început să bea alcool şi să se comporte ciudat la cursuri. În ciuda acestor aspecte, a fost mereu avid de lectură, iar când a absolvit liceul le-a cerut părinţilor drept cadou operele complete ale lui Nietzsche. Pasionat de poezie, a citit operele romantice ale lui William Blake şi versuri contemporane semnate de Allen Ginsberg şi Jack Kerouac, dar a început să scrie şi el poezie, influenţat de Arthur Rimbaud şi William Blake.

Curând şi-a pierdut interesul faţă de studierea cinematografiei şi era tentat să abandoneze studiile, dar nu a făcut acest lucru de teamă să nu fie trimis pe front în Vietnam. A absolvit UCLA în 1965. Student fiind, a început să consume diferite tipuri de narcotice, cum ar fi LSD. În acel an a alcătuit trupa The Doors împreună cu pianistul Ray Manzarek, chitaristul Robbie Krieger şi bateristul John Densmore.

Cu Jim Morrison solist vocal, Elektra Records a semnat un contract cu The Doors anul următor, iar în ianuarie 1967 formaţia a lansat albumul de debut. Primul single al trupei, “Break on Through (To the Other Side)”, nu a avut mare succes, dar al doilea single, “Light My Fire”, a propulsat The Doors pe locul întâi în topul Billboard. The Doors şi Morrison au devenit foarte cunoscuţi după ce au apărut, în acelaşi an, la Ed Sullivan Show, unde au cântat live. “Light My Fire” rămâne cel mai cunoscut cântec al trupei, fiind prezent pe lista celor mai bune melodii rock înregistrate vreodată, conform site-ului www.biography.com.

Morrison era văzut de fanii săi ca un fel de zeu sau lider spiritual, ca urmare şi-a luat porecla ”Lizard King”.

Al doilea album lansat a fost ”Strange Days”, cu single-uri care au urcat în Top 40 hits – “Love Me Two Times”, “People are Strange”, “When the Music’s Over”. Câteva luni mai târziu, în 1968, The Doors a lansat al treilea album – ”Waiting for the Sun”, de pe care au fost promovate melodiile “Hello, I Love You” (a ajuns pe primul loc în topul hiturilor), “Love Street” şi “Five to One”.

Au înregistrat încă trei albume – ”The Soft Parade” (1969), ”Morrison Hotel” (1970) şi ”L.A. Woman” (1971).

Stilul său de viaţă alături de formaţie a devenit tot mai puternic influenţat de alcool şi droguri. Devenise aproape dependent de alcool. În 1969, în urma unui chef mai lung, Morrison a apărut beat pe scenă în faţa a 13.000 spectatori din Miami, Florida. În timpul spectacolului şi-a scos cămaşa pe scenă şi a făcut gesturi obscene. A fost arestat sub acuzaţia de exhibiţionism şi alcoolism şi a fost condamnat la şase luni de muncă silnică, dar a făcut recurs. Morrison a murit înainte de rejudecarea cazului, când avea doar 27 de ani.

Morrison s-a căsătorit cu Pamela Courson pe care o cunoscuse în 1966. A avut o relaţie şi cu jurnalista Patricia Kennealy. Pamela a fost cea care l-a găsit mort, la 3 iulie 1971, în hotelul din Paris unde stăteau. S-a stabilit că moartea lui Morrison a fost provocată de un atac de cord, fără să i se facă autopsie. Jim Morrison a fost înmormântat în cimitirul Pere Lachaise din Paris. În acelaşi cimitir mai sunt înmormântaţi Oscar Wilde, Gertrude Stein, Edith Piaf, Frédéric Chopin, George Enescu, Honoré de Balzac.

După moartea lui Jim Morrison au mai apărut albume cu muzica The Doors: ”An American Prayer”, ”Best of the Doors”, ”The Doors in Concert”, ”The Complete Studio Recordings”.

În 2007, Sam Bernett a publicat o carte în care sugera că Jim Morrison ar fi murit în urma unei supradoze de heroină în clubul pe care Bernett îl deţinea în Paris şi că Jim ar fi fost dus ulterior în apartament şi aşezat în baie, pentru a nu se afla adevăratul motiv al morţii.