Confidenţialitate

IN MEMORIAM Elvis Presley (1935 – 1977)

Elvis Aaron Presley s-a născut, la 8 ianuarie 1935, în Tupelo, Mississippi, SUA.

Fratele său geamăn a murit la naştere.

De mic, Elvis a cântat în corul bisericii împreună cu familia, muzica şi predicile înrădăcinându-se adânc în sufletul artistului, notează Agerpres.

Prima apariţie pe scenă a avut loc la vârsta de 10 ani, când a cântat “Old Shep” la un concurs de tinere talente organizat în Tupelo, iar la 12 ani, a primit în dar prima chitară.

S-a mutat apoi cu familia în nordul oraşului Memphis, unde a muncit în diferite locuri pentru a sprijini financiar familia, în paralel urmând liceul şi continuând să cânte la chitară, potrivit portalului dedicat vieților celebrităților The Famous People.

După absolvirea liceului, a muncit în diverse fabrici din oraş, iar în 1953 a înregistrat primul demo la Memphis Recording Service, care includea piesele “My Happiness” şi “Thats When Your Heartaches Begin”, pe care i l-a dăruit mamei sale.

La 10 ianuarie 1956, Elvis participa la o sesiune de înregistrări în studioul RCA din Nashville, unde printre alte piese a înregistrat şi Heartbreak Hotel. Piesa “Heartbreak Hotel / I Was The One” a fost promovat de RCA şi a fost vândut în peste 300.000 de exemplare numai în trei săptămâni, fiind primul single al lui Elvis ce a înregistrat vânzări de peste un milion de exemplare, aducându-i artistului primul disc de aur.

În 1956, i-a apărut şi primul album, intitulat Elvis Presley, care a ajuns foarte repede pe prima poziţie în Billboard 200 şi a rămas acolo timp de zece săptămâni. A semnat un contract pe şapte ani cu Paramount Pictures, a apărut la The Steve Allen Show la NBC unde a cântat Hound Dog, a continuat să concerteze în toată America, a lansat single după single şi a semnat un contract pentru o serie de trei apariţii la Ed Sullivan Show contra sumei de 50.000 de dolari. La mijlocul lunii noiembrie, a avut loc premiera primului său film – Love Me Tender. Pelicula a cunoscut un succes imens, iar vânzările de pe urma numelui lui Elvis au ajuns la 22 de milioane de dolari.

Moartea mamei sale, la 14 august 1958, l-a marcat profund. Un an mai târziu, în noiembrie 1959, a cunoscut-o pe Priscilla Ann Beaulieu, care îi va deveni mai târziu soţie.

În 1960, a început să lucreze la noul album Elvis is Back. Începe filmările la GI Blues, iar mai târziu la Flaming Star şi Wild in the Country.

În 1961, filmează Blue Hawaii, în 1962 – Follow that Dream şi Kid Gallahad, Girls! Girls! Girls!, în 1963 – It Happened at the Worlds Fair. Până în 1969 mai joacă în filme precum: Fun in Acapulco (1963), Viva Las Vegas (1963), Kissin Cousins (1964), Roustabout (1964), Girl Happy (1965), Tickle Me (1965), Harum Scarum (1965), Frankie and Johnny (1966), Paradise, Hawaiian Style (1966), Spinout (1966), Easy Come, Easy Go (1967), Double Trouble (1967), Clambake (1967), Stay away, Joe (1968), Speedway (1968), Live a little, Love a little (1968), Charro! (1969), The Trouble with Girls (1969), Change of Habit (1969).

În toată această perioadă, Elvis a continuat să lanseze single-uri şi albume ce atingeau primele zece poziţii în topul Billboard.

La 1 februarie 1968, se năştea fiica cuplului, Lisa Marie.

La începutul anului 1969 a revenit în Memphis unde a înregistrat două albume extraordinare – From Elvis in Memphis şi From Memphis to Vegas, From Vegas to Memphis – ce conţineau, printre altele marile hituri, In the Ghetto, Suspicious Minds, Dont Cry Daddy şi Kentucky Rain. În martie 1969, Presley s-a reîntors pe platourile de filmare pentru ultimul său film – Change of Habit.

La sfârşitul anului 1969, era lansat single-ul Suspicious Minds care a devenit primul lui single ce ajungea pe locul întâi în topul Billboard de la Good Luck Charm în 1962. În februarie 1970 a înregistrat un album live în Las Vegas ce poartă numele On Stage. În noiembrie, acelaşi an, a apărut documentarul Thats The Way It Is, care a avut un mare succes.

Din acest moment şi până în august 1977, viaţa lui Elvis a fost un şir nesfârşit de concerte şi turnee, apariţii la emisiuni de televiziune, înregistrări de albume, atât de studio cât şi live, şi de single-uri. În iunie 1972 stabilea un record de audienţă, reuşind să susţină patru show-uri consecutive sold-out la celebra arenă Madison Square Garden.

Stresul turneelor şi lipsa de odihnă încep să-şi spună cuvântul, Elvis având nevoie de mai multe spitalizări. Tot în această perioadă a început să ia diverse pastile energizante şi tot felul de alte droguri. La 16 august 1977, întors la Graceland, Elvis a pregătit ultimele detalii în legătură cu spectacolul pe care urma să-l susţină în Portland (Maine) a doua zi şi apoi s-a retras pentru a se odihni. A fost găsit mort abia a doua zi, cauza fiind un infarct miocardic, la doar 42 de ani.

Din palmaresul lui Elvis Presley fac parte sute de discuri de aur sau platină primite pentru numărul record de discuri vândute (peste un miliard), 14 nominalizări la premiile Grammy, dintre care trei câştigate (pentru albumul How Great Thou Art – 1967, albumul He Touched Me – 1972 şi pentru înregistrarea live a cântecului How Great Thou Art – 1974), premiul pentru întreaga carieră decernat la vârsta de numai 36 de ani sau primirea din partea United States Junior Chamber of Commerce în 1971 a titlului de Unul dintre cei zece cei mai merituoşi tineri ai naţiunii.

Cariera sa copleşitoare cuprinde 31 de filme şi două documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri şi sute de concerte.