În Franța are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor regionale

Este ultimul scrutin înaintea prezidențialelor din 2017 și, pentru prima dată, extrema dreaptă ar putea să câștige alegerile în câteva regiuni.

Peste 45 de milioane de francezi sunt așteptați duminica la urne pentru a-și exprima opțiunea în cadrul unui scrutin care se desfășoară într-o atmosferă extrem de apăsătoare, la fix o lună de la atentatele de la Paris. În plus, partidul extremist Frontul Național a primit cele mai multe voturi în 6 din 13 regiuni pe fondul temerilor legate de imigrație, de amenințările teroriste dar și al frsutrării create de o rată mare a șomajului.

Într-o încercare de a împiedica Frontul Național să câștige în al doilea tur, Partidul Socialist și-a retras candidații din 2 regiuni cheie și și-a îndemnat susținătorii să-i voteze pe reprezentanții republicanilor.

Marine Le Pen, lidera Frontului Național a calificat mișcare drept nedemocratică. În urmă cu o săptămână, la primul tur, unul din doi francezi nu s-au prezentat la vot. Dar, la precedentele alegeri regionale, în 2010, prezența la vot în al doilea tur de scrutin a fost cu 5 procente mai mare față de primul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS