Confidenţialitate

Imigrația, securitatea și economia, temele centrale ale discursului lui Donald Trump

Primul discurs despre starea națiunii susținut de Donald Trump de la învestirea în funcția de președinte al SUA s-a concentrat asupra unor teme precum imigrația, securitate, dezvoltarea economiei și a infrastructurii, alături de asigurarea locurilor de muncă, notează Euronews.

După un an de administrație republicană marcat de numeroase scandaluri, liderul de la Casa Albă a cerut unitatea întregului spectrul politic.

“Vă invit pe toți să lăsăm la o parte diferențele și să obținem unitatea prin care să răspundem intereselor celor care ne-au ales să îi slujim“, a spus el.

Donald Trump a spus că le întinde mâna adversarilor democrați pentru a colabora în interesul națiunii.

Deschiderea frontierelor a permis “grupurilor criminale să se infiltreze în cele mai vulnerabile comunități” și un aflux de forță de muncă ieftină, care a concurat cetățenii americani. “În mod tragic, [fenomenul – n.r.] a cauzat pierderea multor vieți nevinovate”.

Donald Trump dorește un “sistem de imigrație sigur, modern și legal”. Liderul de la Casa Albă a anunțat încheierea loteriei vizelor, suplimentarea angajaților de la punctele de frontieră și ridicarea zidului de-a lungul graniței cu Mexicul, o veche promisiune din campania sa electorală.

Strategia va oferi unui număr de 1,8 milioane de tineri fără acte ajunși în SUA pe când erau copii să obțină cetățenia americană.

Criticând regimul de la Phenian pentru testele sale balistice, care riscă să devină o amenințare pentru SUA, Donald Trump a precizat că Washingtonul desfășoară “o campanie de presiune maximă pentru a împiedica acest lucru”.

Președintele SUA a ținut să precizeze că au fost recâștigate  “aproape toate teritoriile din Siria și Irak, controlate cândva de jihadiștii Statului Islamic”. “Vom continua să luptăm până când ISIS va fi înfrânt”, a adăugat el.

Donald Trump a spus că a semnat un ordin pentru a menține deschisă controversata închisoare militară americană de la Guantanamo Bay, Cuba, blocând astfel o directivă a predecesorului Barack Obama.

Actualul locatar de la Casa Albă a susținut că, în ultimul an, au fost create 2,4 milioane de noi locuri de muncă, salariile au crescut, iar șomajul a scăzut până la un nivel record al ultimilor 45 de ani.