Confidenţialitate

Iaşi devine de azi centrul filmului românesc. Au început Serile Filmului Românesc

Miercuri începe la Iaşi evenimentul dedicat filmului românesc – Serile Filmului Românesc.

Serile Filmului Românesc (SFR 2016), ediţia a VII-a, are loc la Iaşi până pe 8 mai, filmele din program fiind completate de mai multe evenimente conexe. Prima zi a SFR 2016 va începe la ora 12.00 cu o conferinţă de presă la care vor fi prezenţi alături de echipa festivalului şi invitaţii speciali Mircea Diaconu, Ileana Popovici, Cristian Comeagă, Olimpia Melinte, Bogdan Stanoevici.

În cadrul Serilor Filmului Românesc, între 4 și 8 mai, Iașiul va fi gazda unor filme noi, premiate internațional și național, unele dintre, în premieră la Iași. Opt filme de top și 25 de invitați din cadrul echipelor acestor producții vor participa la discuțiile și dezbaterile de după proiecții.

„Este un eveniment dedicat în totalitate cinematografiei românești. ‪SFR‬ este un proiect inițiat în anul 2010 de către Asociația Studenților Jurnaliști din Iași, care a crescut de la an la an. Dacă în 2010 am pornit la drum cu trei invitați, trei proiecții și o singură sală, anul acesta am ajuns la peste 60 de invitați și peste 40 de producții cinematografice”, anunţă Andrei Giurgia, președintele festivalului Serile Filmului Românesc.

Ediția a VII-a a festivalului SFR oferă şi o retrospectivă a celor mai bune filme în care Mircea Diaconu a avut roluri memorabile.

„Mă bucur că se întâmplă lucruri de tipul acesta prin România, din când în când. E ca și cum ai aprinde pe hartă o lumină. Până la urmă, contează enorm. În felul ăsta știm și noi cine suntem, ce căutăm pe aici”, copmentează Mircea Diaconu.

Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România îi vor acorda două premii actorului Mircea Diaconu, pentru activitatea sa, dar și în semn de mulțumire pentru că „păstrează vie memoria unor artiști care au plecat prea devreme”, după cum a anunţat recent Liana Tatos, soția regretatului regizor Alexandru Tatos.