Confidenţialitate

Se lasă aşteptat un acord între Grecia şi partenerii din zona euro

Reuniți la Bruxelles, miniștrii de Finanțe din zona euro i-au acordat Greciei un nou răgaz, până duminică, când este programată o reuniune UE.

Până atunci, guvernul de la Atena trebuie să le prezinte partenerilor din zona euro un plan concret de măsuri în baza căruia să poată obţine fonduri de urgenţă din partea Uniunii Europene.

De menționat că la summitul de duminică vor fi prezenți toți liderii Uniunii Europene, nu doar cei din zona euro, ceea ce înseamă că va participa și președintele Klaus Iohannis.

Reuniunea de la Bruxelles s-a încheiat aproape de miezul nopții și, imediat după reuniune, cei mai importanți lideri ai zonei euro au susținut declarații de presă.    Cancelarul german Angela Merkel a reiterat că nu au fost atinse deocamdata condițiile pentru un nou acord cu Grecia:

“Avem nevoie de propuneri concrete pentru a putea analiza un nou acord. Asta înseamnă reforme”  – a punctat oficialul german.

Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene – Jean Claude Juncker – a vorbit despre cel mai negru scenariu:   falimentul Greciei:

”Situața de acum afectează Bulgaria, România și alte state.Comisia este pregatită pentru orice. Avem un plan Grexit pregătit în detaliu. Sunt imporiva unui ieșirii Greciei din zona euro, dar nu putem preveni acest lucru dacă guvernul grec nu va face ce ne așteptăm – să respecte demnitatea poporului grec” , a spus oficialul european care a dat de înțeles că ar exista un plan detaliat pentru un eventuală ieșire a statului elen din zona euro.

Liderii europeni au dat un ultimatul greciei. Președintele Consiliului European, Donald Tusk a anunțat că până vineri guvernul de la Atena trebuie să vină cu un program de reformă, iar acesta este ultimul termen limită.

În cadrul summitului de la Bruxelles au fost propuneri de ambele părți:  oficialii eleni ar fi cerut o soluţie provizorie pentru nevoile sale de finanțare din această lună.  În tot acest timp, Guvernul grec ar fi dorit negocierea unui acord pe termen lung.

Lucru cu care Bruxelles-ul nu a fost de acord și a acuzat Grecia că nu a prezentat nicio propunere concretă de reforme.

Ce se știe deocamdată estr că Alexis Tsipras va fi audiat astăzi în Parlamentul European, lucru confirmat de Martin Schulz pe contul său Twitter.

Șeful Guvernului de la Atena trebuie să explice, între altele, dacă își dorește cA țara sa să rămână în zona euro.

Statele Unite s-au arătat preocupate de situație, președintele Barack Obama având o convorbire telefonică cu Alexis Tsipras.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.