Guta – simptome şi dieta

Guta este o boală întâlnită mai ales la bărbații cu vârsta de peste 40 de ani, caracterizată prin excesul de acid uric în sânge care nu se elimină și se depune în țesuturi.

Frecvent este afectată articulația degetului mare de la picior, dar pot fi implicate și gleznele, genunchii, coatele și mâna.

Brusc și mai ales în timpul nopții, apar dureri intense, articulația se înroșește și se umflă.

În timp boala se cronicizează, crizele se repetă și articulațiile se deformează. Rinichii sunt afectați prin apariția calculilor de acid uric. Evoluția este către insuficiență renală.

Excesul de acid uric provine din metabolismul proteinelor. Astfel consumul exagerat de carne, consumul de alcool sau sedentarismul favorizează apariția bolii.

În dieta bolnavilor de gută sunt permise lactatele, fructele și legumele proaspete și se recomandă aportul crescut de lichide. Sunt interzise mezelurile, pateurile de carne, dulciurile concentrate și condimentele picante.

Noi studii arată că suplimentele pe bază de vitamina C protejează împotriva apariției gutei.