Confidenţialitate

Gripa aviară se extinde puternic la nivel global, avertizează experții. Schimbările climatice contribuie la răspândirea virusului

Gripa aviară se extinde puternic la nivel global, iar numărul record de focare nu va scădea prea curând, avertizează experții. Aceștia susțin că schimbările climatice contribuie la răspândirea virusului, care face ravagii inclusiv în România.

Gripa aviară afectează din ce în ce mai multe economii de pe glob.

Prețurile la ouă au atins valori record după ce boala a ucis zeci de milioane de păsări pe parcursul anului trecut.

De pildă, în Statele Unite, unul dintre cei mai mari producători de ouă a pierdut aproximativ 1,5 milioane de găini. Situația a impus măsuri stricte: oricine intră în spațiile destinate păsărilor trebuie să facă duș mai întâi.

Marea Britanie, Franţa şi Japonia se numără, de asemenea, printre ţările care au suferit pierderi record în rândul efectivelor de păsări pe parcursul ultimului an.

Zeci de experți citați de agenția de știri Reuters spun că gripa aviară devine o problemă pe tot parcursul anului, nu doar toamna cum se întâmpla în trecut.

Specialiștii susțin că acest lucru este influențat de schimbările climatice, iar numărul record de focare nu va scădea prea curând.

Gripa aviară afectează și ferme din țara noastră.

Focare au fost depistate recent la mai multe ferme de curcani din Codlea, județul Brașov.

Peste 200.000 de păsări au fost sacrificate la finalul lunii ianuarie.

Foto: Shutterstock

Citește și: Republica Moldova: Din cauza focarelor de gripă aviară, vânzarea puilor de pasăre a fost interzisă temporar