Grevă generală în Franța

Franţa se pregăteşte pentru o zi de grevă generală, care va aduce haos în transporturi şi sute de manifestaţii în stradă.

Liceele din zona Parisului vor fi închise, medicii protestează și ei, iar angajaţii din transporturi au început încă de aseară mişcarea de protest şi o vor continua până mâine dimineaţă.

Greva de astăzi va afecta şi circulaţia trenurilor de mare viteză, dar și transportul aerian.

Numărul trenurilor care circulă pe principalele lunii feroviare a fost înjumătățit.

Sindicatele din transporturi au decis să intre în grevă după ce Regia Autonomă de Transport din Paris a refuzat o creştere generalizată a salariilor angajaţilor pentru al doilea an consecutiv. Reprezentanții Regiei spun că o astfel de creștere nu este necesară pentru că salariile vor fi indexate oricum cu 2% anul acesta.

În această dimineață, se formaseră cozi de mașini pe 280 de kilometri in jurul Parisului.

Şi angajaţii companiei Air France se vor alătura grevei. Direcţia Generală de Aviaţie Civilă le-a cerut companiilor aeriene să anuleze, preventiv, 20% din zborurile de pe aeroportul Orly şi o treime dintre cele de pe aeroportul din Marsilia.

Peste 200 de manifestaţii sunt așteptate în ţară, inclusiv una a medicilor care nu sunt de acord cu schimbările în programul lor de lucru.

În urma grevelor, Guvernul francez a decis să revizuiască proiectul de reformă a pieței muncii – s-a renunțat la clauza care limita suma pe care un angajat o poate cere drept compensație daca este concediat pe nedrept, companiile mici nu vor putea introduce un program de lucru flexibil, iar judecătorii vor putea ancheta corporațiile pentru a stabili dă invocă pe nedrept dificultăți financiare pentru a face concedieri.

Principalele sindicate din ţară consideră, însă, aceste concesii insuficiente.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS