Grecia, tot mai aproape de faliment

Grecia este tot mai aproape de faliment, dupa ce a anuntat ca nu va plati astazi niciun euro Fondului Monetar si ameninta cu justitia.

Grecii au intrat deja in ultimele ore inainte de momentul zero in care trebuie sa ramburseze FMI un imprumut de 1,8 miliarde de dolari, insa premierul Tsipras a sugerat intr-o postare pe Twitter ca aceasta plata nu va fi facuta.

Ulterior, intr-un interviu televizat, el a revenit, spunand ca “daca se ajunge la un acord, Grecia va face astazi plata catre FMI”.

 

 

Premierul elen le-a cerut oamenilor sa voteze in numar cat mai mare “NU” la referendumul de pe 5 iulie, cand grecii vor fi intrebati daca tara lor ar trebui sau nu sa accepte acordul propus de creditorii internationali.

Totodata, tribunalele se vor inchide o saptamana. Presa elena sustine ca tribunalele vor fi inchise in Grecia incepand de astazi si pana pe 8 iulie. In plus, retragerile din bancomate ar putea fi limitate la 20 de euro/zi.

Pragul de ieri a fost de 60 de euro/zi si a creat panica printre cetateni.

Revenind la interviul televizat la care participa premierul Tsipras, acesta a fost intrebat ce va face daca grecii vor fi de acord la referendum cu masurile cerute de creditorii internationali, insa a evitat sa raspunda. La insistentele moderatorului a spus, totusi, ca guvernul pe care il conduce va respecta orice optiune a cetatenilor.

La randul sau, ministrul grec de Finante Yanis Varufakis a declarat, intr-un interviu pentru Daily Telegraph, ca Grecia ia in considerare posibilitatea de a rezolva problema cu institutiile europene la tribunal.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS