Grecia: scenarii după referendum

Ce se va întâmpla în Grecia după referendumul convocat de premierul Alexis Tsipras și cum vor reacționa partenerii europeni –  sunt câteva dintre întrebările grupate într-o analiză a agenției France Presse.

Votul negativ dat duminică de greci acordului cu creditorii internaționali aduce în discuție eventualitatea ieșirii Greciei din zona euro, un scenariu pe care creatorii monedei unice europene nu și l-au imaginat vreodată, scriu agențiile AFP și EFE.

 

Victoria taberei Nu este considerată de mulți observatori drept un salt în necunoscut, existând riscul unei furtuni economice care poate fi controlată doar de partenerii europeni.

Deși premierul elen a câștigat legitimitate pe plan intern, negocierile cu Eurogrupul sunt puse sub semnul întrebării, după ce presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lasat sa se inteleaga că le exclude, in opinia sa un ‘Nu’ la referendum înseamnă că Grecia spune ‘Nu’ Europei.

În cazul unei rupturi totale între Grecia șu Eurogrup, Banca Central Europeană ar putea opri finanțarea băncilor elene, care ar intra în faliment. Astfel, guvernul de la Atena ar putea crea o monedă paralelă, fapt care va duce la o inflație galopantă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS