Confidenţialitate

Grecia s-a oferit să ajute Bulgaria cu gaze naturale, după ce Gazprom a oprit furnizarea acestora către țara vecină

Atena propune câteva măsuri pentru a permite unele livrări de gaze naturale către vecinii bulgari. Abia la vară va fi gata proiectul mult întârziat, conducta de gaz dintre cele două țări.

Premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, l-a sunat pe omologul său bulgar și i-a transmis că „Grecia va ajuta Bulgaria să facă față noii situații”.

Atena ar putea ajuta Sofia prin inversarea fluxului gazoductului TurkStream, un mecanism care a mai fost folosit anterior, declară surse pentru agenția de știri Reuters. Conducta aduce gaz rusesc în Grecia prin Marea Neagră, Turcia și Bulgaria.

Premierii bulgar și elen au spus că mult-întârziata conductă de gaz dintre cele două țări, Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), ar trebui să fie gata până în iunie.

După ce Rusia a oprit livrările de gaz către Bulgaria și Polonia, șeful guvernului de la Atena, Kyriakos Mitsotakis a convocat o reuniune de urgență cu reprezentanții sectorului energetic pentru a discuta impactul deciziei Gazprom asupra aprovizionării cu gaze a Greciei.

Grecia importă peste 30% din necesarul său anual de energie, iar următoarea sa plată către Gazprom trebuie efectuată în luna mai, în baza unui contract care expiră în 2026.

Foto: Shutterstock